Γεωπολιτικά

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν εκφράζουν την ελπίδα για «διαρκή ειρήνη» στον Νότιο Καύκασο

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν εκφράζουν την ελπίδα για «διαρκή ειρήνη» στον Νότιο Καύκασο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η Τουρκία και

Η Τουρκία και ο περιφερειακός σύμμαχός της, το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσαν ότι δεσμεύονται για «διαρκή ειρήνη και σταθερότητα» στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Κορυφαίοι διπλωμάτες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν συνομιλίες στην Άγκυρα για διάφορα επίμαχα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μπακού και του Ερεβάν.

«Στη συνάντησή μας σήμερα, επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας επιθυμία για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Αζέρο ομόλογό του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογήσαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», είπε.

Οι αντίπαλοι στον Καύκασο διεξήγαγαν δύο πολέμους – τη δεκαετία του 1990 και το 2020 – για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η πολυετής διπλωματία μεταξύ των αντιπάλων του Καυκάσου, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δεν είχε καταφέρει να επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν αφού το Μπακού κατάφερε πέρυσι να καταλάβει την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας για μια «αξιοπρεπή» ειρήνη, καθώς έφερε κοντά τους υπουργούς Εξωτερικών των αρχηγών των εχθρών για συνομιλίες στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπαϊράμοφ δήλωσε ότι η νίκη του Μπακού το 2023 επί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα καθώς και νέες ευκαιρίες στον Καύκασο.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε τον ορεινό θύλακα σε μια μονοήμερη επίθεση που οδήγησε στην έξοδο ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού του -περισσότερων από 100.000 ανθρώπων.

«Το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε.

Η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε την εκστρατεία του για την εκδίωξη των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας -δύο γείτονες που μοιράζονται μια οδυνηρή ιστορία- διακόπηκαν λόγω διαφόρων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα έρχονται στον απόηχο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπακού την περασμένη εβδομάδα, της πρώτης επίσκεψής του στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Η Ρωσία υπήρξε επί δεκαετίες παραδοσιακός διαμεσολαβητής μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει βαλτώσει από την εκστρατεία της στην Ουκρανία.

Πηγή: Turkish Minute, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments