Η τουρκική αμυντική εταιρεία SADAT αρνείται ότι έχει 5.000 Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η τουρκική αμυντική εταιρεία
Η 548 σελίδων έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε το 2021, αναφέρει ότι η SADAT φέρεται να παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση σε Σύρους μαχητές και να επέβλεψε την ανάπτυξή τους στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Η έκθεση αναφέρει ότι οι δραστηριότητες αυτές παραβίαζαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1970, η οποία επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, απαγορεύοντας τη μεταφορά όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού ή συναφών υπηρεσιών στην εμπόλεμη χώρα.
Η έκθεση του ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης ότι η SADAT ήταν υπεύθυνη για την πληρωμή αυτών των μαχητών και ότι η εμπλοκή της εταιρείας στη Λιβύη επιβεβαιώθηκε από πολλές αξιόπιστες πηγές. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της εταιρείας, Μελίχ Τανριβέρντι αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς.
«Δεν έχουμε καμία δραστηριότητα στη Λιβύη», δήλωσε ο Τανριβέρντι στον Οζτούρκ της εφημερίδας Sözcü. «Όταν ο ΟΗΕ ζήτησε απάντηση, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια επιχείρηση. Ωστόσο, παρά την άρνησή μας, η έκθεση εξακολουθεί να υπονοεί ότι συμμετείχαμε με βάση μη επαληθευμένες πηγές».
Ο Τανριβέρντι επεσήμανε ότι οι κατηγορίες κατά της SADAT αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για να αμαυρωθεί η φήμη της εταιρείας, προσθέτοντας ότι εάν ο ΟΗΕ είχε ουσιαστικά στοιχεία, θα είχε επιβάλει κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετώπισε ο όμιλος Wagner, μια ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε επίσης στη Λιβύη.
Η SADAT, η οποία ιδρύθηκε από τον εκλιπόντα ταξίαρχο Αντνάν Τανριβέρντι το 2012, έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο διαμάχης λόγω του υποτιθέμενου ρόλου της στην προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών συμφερόντων σε ζώνες συγκρούσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η εταιρεία, η οποία προωθεί την αμυντική συνεργασία μεταξύ ισλαμικών χωρών, έχει σταθερά αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε μισθοφορικές δραστηριότητες.
Η έκθεση του ΟΗΕ του 2021 δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πολλές άλλες φερόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη μεταξύ 2019 και 2020. Αυτές περιλαμβάνουν την παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων αεράμυνας και άλλου στρατιωτικού υλικού.
Εκτός από τη SADAT, η έκθεση εμπλέκει τον τουρκικό στρατό και ιδιωτικές οντότητες στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, συχνά με το πρόσχημα πολιτικών αποστολών. Μια αξιοσημείωτη περίπτωση αφορά το πλοίο Cirkin με σημαία Τανζανίας, το οποίο φέρεται να συνοδευόταν από τουρκικά στρατιωτικά μέσα ενώ παρέδιδε απαγορευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη το 2020.
Οι ισχυρισμοί κατά της Τουρκίας και της SADAT έρχονται εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών σχετικά με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων στην παρατεταμένη σύγκρουση της Λιβύης. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει μεγαλύτερη διεθνή τήρηση του εμπάργκο όπλων, προειδοποιώντας ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.
Ενώ οι εκθέσεις του ΟΗΕ δεν συνεπάγονται άμεσα τιμωρητικά μέτρα, χρησιμεύουν ως κρίσιμα έγγραφα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία σε διεθνείς νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε προηγουμένως παρόμοιους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι όλη η στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε στη Λιβύη ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση της χώρας.
Πηγή: Turkish Minute, militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας