Γεωπολιτικά

Πούτιν: Ο Τσάρος είναι «γυμνός» – Αντιδράσεις στη Ρωσία για την επιστράτευση

Πούτιν: Ο Τσάρος είναι «γυμνός» – Αντιδράσεις στη Ρωσία για την επιστράτευση

Πηγή Φωτογραφίας: Russian President Vladimir Putin takes part in the opening ceremony of the Year of Teacher and Mentor, via video link in Moscow, Russia March 2, 2023. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ο επικεφαλής διοικητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν αιχμαλωτίσει περίπου 600 Ρώσους στρατιώτες από την έναρξη της διασυνοριακής εισβολής τους στο Κουρσκ πριν από τρεις εβδομάδες

«Κοινωνική ωρολογιακή βόμβα» για τον Πούτιν αποτελούν οι θάνατοι στρατεύσιμων στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), καθώς στην πλειοψηφία τους είναι νεοσύλλεκτοι, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία του, καθώς πριν τον πόλεμο είχε δεσμευτεί ότι δεν θα τους χρησιμοποιήσει.

Ο επικεφαλής διοικητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν αιχμαλωτίσει περίπου 600 Ρώσους στρατιώτες από την έναρξη της διασυνοριακής εισβολής τους στο Κουρσκ πριν από τρεις εβδομάδες.

Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους αιχμαλώτους πολέμου είναι στρατεύσιμοι – νέοι και σχετικά άπειροι στρατιώτες που πιθανώς πίστευαν ότι δεν θα έβλεπαν καμία πραγματική μάχη στην ενός έτους υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Σίγουρα δεν θα περίμεναν να δουν μάχη σε ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι επί του παρόντος αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής δύναμης στην περιοχή του Κουρσκ.

«Είναι αυτοί που συλλαμβάνονται, είναι αυτοί που περικυκλώνονται. Και αυτό είναι ένα ευάλωτο σημείο για τον Πούτιν όσον αφορά το εσωτερικό του κύρος», δήλωσε η Καρολίνα Χιρντ, αναπληρώτρια επικεφαλής της ομάδας της Ρωσίας στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ.

Προβλήματα για τον Πούτιν;

Κατά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν στις μάχες στρατεύσιμοι. Αλλά με τις αναφορές για νεαρούς στρατεύσιμους να πεθαίνουν ή να αποστέλλονται στο μέτωπο, ο θυμός αυξάνεται μεταξύ των οικογενειών.

«Εφόσον συνεχίζει να αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να προστατεύσει τους στρατεύσιμους στο Κουρσκ και να τους χρησιμοποιεί ως κύρια αμυντική γραμμή, αναμένω ότι αυτό θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις στο μέλλον», εκτίμησε η Χιρντ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι 115 στρατιώτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων από τότε που η Ουκρανία πέρασε τα σύνορα στις 6 Αυγούστου, συνελήφθησαν στο Κουρσκ.

Η ρωσική ΜΚΟ «Get Lost» υποστηρίζει ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση και να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Αναφέρει ότι από την αρχή της εισβολής στο Κουρσκ, εκατοντάδες από την παραμεθόριο περιοχή έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους για βοήθεια.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ δήλωσε ότι οι στρατεύσιμοι εξαναγκάζονται να υπογράψουν ένα συμβόλαιο. Βάσει του συμβολαίου, «ο στρατεύσιμος όχι μόνο πηγαίνει στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά και μετά το Κουρσκ δεν θα επιστρέψει σπίτι του. Θα συνεχίσει να συμμετέχει σε μάχες, είτε μέχρι το τέλος της ζωής του Πούτιν, είτε μέχρι το τέλος του πολέμου, είτε μέχρι το τέλος της δικής του ζωής».

Όπως σημειώνει, η επόμενη στρατολογική περίοδος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Ο νόμος ορίζει ότι οι νέοι στρατεύσιμοι πρέπει να έχουν υπηρετήσει για τέσσερις μήνες και να έχουν αποκτήσει στρατιωτική ειδικότητα για να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως αποκαλεί ο Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι στρατολογούνται σε ένα μήνα δεν θα πρέπει να σταλούν πουθενά πριν από τον Φεβρουάριο του 2025. Αλλά όπως και με τους στρατεύσιμους του Κουρσκ, μπορεί να δουν την πρώτη τους μάχη νωρίτερα από αυτό.

Πιέσεις σε στρατεύσιμους για να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες

Σύμφωνα με το Reuters, ρωσικές οργανώσεις από την Κοινωνίας των Πολιτών, που συμβουλεύουν τους άνδρες για το πώς να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία, λένε ότι ανησυχούν για την πίεση που ασκείται στους στρατεύσιμους να υπογράψουν συμβόλαια για να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες.

Ο Αλεξέι Ταμπάλοφ, ιδρυτής της ομάδας νομικής υποστήριξης Shkola Priziyvnika (Σχολή Στρατιωτών), είπε ότι οι στρατεύσιμοι, πολλοί από τους οποίους είναι έφηβοι, είναι πολύ επιρρεπείς σε τέτοιους εξαναγκασμούς.

“Είναι εύκολο να τους ξεγελάσεις, να τους χειραγωγήσεις, να τους εκβιάσεις. Μπορείς να τους απειλήσεις και να χρησιμοποιήσεις σωματική βία εναντίον τους χωρίς πραγματικές συνέπειες”, ανέφερε ο Ταμπάλοφ τηλεφωνικά.

Είπε ότι πολλοί στρατευμένοι στρατιώτες στο Κουρσκ είχαν λάβει ελάχιστη στρατιωτική εκπαίδευση και αντιμετωπίζονταν σαν «υπηρεσιακό προσωπικό» που επιφορτίζεται με τη συντήρηση και άλλα καθήκοντα χαμηλού επιπέδου.

Σημείωσε δε ότι πολλοί στρατευμένοι στρατιώτες στο Κουρσκ είχαν λάβει ελάχιστη στρατιωτική εκπαίδευση και αντιμετωπίζονταν σαν «υπηρεσιακό προσωπικό» που επιφορτίζεται με τη συντήρηση και άλλα καθήκοντα χαμηλού επιπέδου.

Τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε, στρατεύσιμοι από περιοχές όπως η Άπω Ανατολή και το Μπασκορτοστάν κοντά στα Ουράλια Όρη ζήτησαν τη συμβουλή του, λέγοντας ότι τους είπαν ότι θα αναπτυχθούν στο Κουρσκ ή στις παρακείμενες συνοριακές περιοχές του Μπριάνσκ και του Μπέλγκοροντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments