Οικονομία

Κίνα: Ιστορική παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Κίνα: Ιστορική παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αγορά 100 δισεκατομμυρίων γουάν (14 δισεκατομμυρίων δολαρίων) χρέους τον Αύγουστο - Πρώτη παρέμβαση μετά από δεκαετίες στην αγορά ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να πραγματοποιεί συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τον Αύγουστο με στόχο να αποτρέψει την απότομη πτώση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων στις αγορές χρέους της. Πρόκειται για την πρώτη άμεση παρέμβασή της εδώ και δεκαετίες για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Συγκεκριμένα πούλησε ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας και αγόρασε ομόλογα βραχυπρόθεσμης, πράξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την καθαρή αγορά 100 δισεκατομμυρίων γουάν (14 δισεκατομμυρίων δολαρίων) χρέους τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να συμβάλουν στην άνοδο των πιο μακροπρόθεσμων αποδόσεων σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, κάνοντας την καμπύλη αποδόσεων πιο απότομη.

Η κεντρική τράπεζα απέφυγε να διευκρινίσει τις διάρκειες των ομολόγων που διαπραγματεύτηκε ή τις ημερομηνίες τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση, η οποία αναμενόταν από τον Ιούλιο, ακολούθησε την επανειλημμένη προειδοποίηση της PBoC ότι η πτώση των αποδόσεων – που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές – δημιουργεί κίνδυνο να υπάρξουν απώλειες τύπου Silicon Valley Bank στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την Πέμπτη, η PBoC αγόρασε 400 δισ. Rmb κρατικών ομολόγων μακράς ημερομηνίας από το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας για να μετακυλήσει ομόλογα βραχύτερης ημερομηνίας λήξης, μια κίνηση που οι έμποροι ερμήνευσαν ως προετοιμασία για τη συνέχιση των παρεμβάσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments