Πολιτική

Μαρινάκης για ΔΕΘ: Θα γίνει απολογισμός και ανακοίνωση στοχευμένων παρεμβάσεων

Μαρινάκης για ΔΕΘ: Θα γίνει απολογισμός και ανακοίνωση στοχευμένων παρεμβάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μαρινάκης για ΔΕΘ: Θα γίνει απολογισμός και ανακοίνωση στοχευμένων παρεμβάσεων

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το θέμα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ακρίβεια, την Υγεία και τους γιατρούς αλλά και το αν θα είναι πάλι υποψήφια για την Προρεδρία της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το θέμα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ακρίβεια, την Υγεία και τους γιατρούς αλλά και το αν θα είναι πάλι υποψήφια για την Προρεδρία της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αρχικά για τη ΔΕΘ πως «σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακαδημαϊκής -εν ευρεία εννοία- χρονιάς, μιας νέας σεζόν, μιας χρονιάς και για τους εργαζόμενους μετά την επιστροφή από τις διακοπές τους. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε – και προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρόνο με τον χρόνο να αλλάξει αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει – να μην είναι μια αφορμή για να ακουστούν παροχές, οι περισσότερες των οποίων έχουν και πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά να γίνει ένας απολογισμός με λέξη-κλειδί τη λογοδοσία για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και ένας προγραμματισμός, μια ανακοίνωση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον επόμενο χρόνο. Αυτό που θέλουμε, ουσιαστικά, είναι να περιγράψουμε πως θα πορευτούμε τα υπόλοιπα περίπου 3 χρόνια μέχρι το 2027, τι έχουμε κάνει αυτόν τον χρόνο της δεύτερης τετραετίας και τι θέλει να κάνει η Κυβέρνηση με βασικό στόχο τη διπλή σύγκλιση, αυτό που είπαμε και στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, να προσεγγίσουμε κι άλλο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στα εισοδήματα και σε πολλές άλλες κατηγορίες. Αλλά και τη σύγκλιση μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας».

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε: «Θα σας μιλήσω και ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως και ως ένας ελεύθερος επαγγελματίας και ιδιαίτερα μάχιμος, – προφανώς την περίοδο αυτή είμαι σε αναστολή λόγω των καθηκόντων μου. Παράλληλα όμως είμαι σε ένα γραφείο το οποίο τρέχει και δουλεύει με τους υπόλοιπους συνεργάτες κανονικά. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, που σε μια χώρα που είχε μια κουλτούρα φορολόγησης της μεσαίας τάξης, ειδικά τα μνημονιακά χρόνια, έχει μόνο μειώσει ή καταργήσει φορολογικούς συντελεστές. Και ο στόχος της είναι να συνεχίσει να το κάνει και έχει ξεκινήσει να το κάνει και στη δεύτερη τετραετία. Η προκαταβολή φόρου – θα με καταλάβουν αυτοί που βλέπουν – ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα. Όλοι αυτοί οι φόροι, -φόρος εισοδήματος-, συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών έχουν πληγεί. Και το γεγονός ότι έχουν μειωθεί φορολογικοί συντελεστές και κάποιοι ΦΠΑ που μειώθηκαν στη δεύτερη τετραετία που ήταν προσωρινά μειωμένοι στην πανδημία, το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, είναι πολύ σημαντικά βήματα πάνω στα οποία θα πατήσουμε και τα επόμενα χρόνια. Το ζήτημα αυτό, θα μου επιτρέψετε, ήταν από τα πιο δύσκολα και για μένα να επικοινωνήσω, γιατί είμαι και από την πλευρά των ανθρώπων που πολλές φορές στοχοποιήθηκαν, ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μάχιμος δικηγόρος και είναι και πολλές άλλες ειδικότητες. Δεν είναι το τεκμήριο, η συζήτηση. Η συζήτηση είναι η φοροδιαφυγή. Γι΄ αυτό και το νομοσχέδιο το περιβόητο του περασμένου Νοεμβρίου που προκάλεσε αντιδράσεις – τις οποίες τις κατανοώ σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί του κόσμου πρέπει να του εξηγείς τι κάνεις, η λέξη «λογοδοσία» που σας είπα πριν , είναι η λέξη – κλειδί – είχε πάρα πολλά πράγματα τα οποία πράγματα, τα οποία τα βλέπουμε να εφαρμόζονται: το IRIS, η διασύνδεση ταμειακών με POS, ο νέος τρόπος ελέγχων που οδηγεί σε αποτελέσματα. Και βέβαια, μεταξύ άλλων, και η συζήτηση για το περιβόητο τεκμήριο.

Για μένα το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει σε αυτή τη συζήτηση, και όποιος το έκανε αυτό το λάθος, έκανε πολύ κακό και στη δημόσια συζήτηση αλλά και σε αυτό το οποίο θέλει να εκπέμψει η Κυβέρνηση , είναι να στοχοποιήσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν δεν έχεις υπάρξει ελεύθερος επαγγελματίας να ξέρεις…

Άρα δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το ίδιο, δεν είναι όλες οι κατηγορίες ίδιες. Για αυτό και μπήκαν συγκεκριμένες εξαιρέσεις για την πρώτη 5ετία, για περιπτώσει οι οποίες δίνουν την δυνατότητα αμφισβήτησης, επίσης, του τεκμηρίου και, βέβαια, χωρίς να θέλω να πω ότι θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία του νόμου, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ανακοινώσει και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε να γίνει ακόμη δικαιότερο το σύστημα. Για να μην, όμως, υπάρχουν παρανοήσεις, εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε δικαιότερη φορολόγηση. Δεν θέλουμε ο κόσμος να πληρώνει κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει να πληρώσει. Θέλουμε τα βάρη να διανέμονται δικαιότερα. Δεν μπορεί, κ. Υποφάντη, κ. Κουτροκόη, για να τα πούμε πολύ απλά, έτσι; Για αυτό και εξαιρείται ένας νέος γιατρός, ένας νέος δικηγόρος για μια πενταετία, ένας νέος λογιστής. Αλλά ένας ιδιοκτήτης, παράδειγμα το λέω, καφέ που έχει δέκα σερβιτόρους που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, ε δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τους εργαζόμενούς του»

Για το ζήτημα της ακρίβειας σχολίασε: Για να πάμε σε αυτή τη συζήτηση από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά, δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο που είναι και ελληνικό. Ο πληθωρισμός, δηλαδή, που δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά, αλλά σε τέτοια ένταση είχε να εμφανιστεί πολλά χρόνια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Για συγκεκριμένους παράγοντες. Εγώ θα πω εδώ τρία πράγματα για να είμαστε συγκεκριμένοι. Πρώτον, όπως σας είπα αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν αντιπολίτευση λέγοντας ότι είναι ακρίβεια Μητσοτάκη, όπως έλεγαν κάποτε ότι ήταν πανδημία Μητσοτάκη, διαψεύδονται από τα ίδια στοιχεία. Τα ίδια τα στοιχεία λένε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό ζήτημα πληθωρισμού, προφανώς, και κυρίως τροφίμων, γιατί σωρευτικά βρίσκεται περίπου στο 30% στον πληθωρισμό τροφίμων. Δηλαδή, από τη μέρα που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30%, όμως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, και στο γενικό πληθωρισμό και στον πληθωρισμό τροφίμων, είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό δεν είναι επιτυχία, σας προλαβαίνω. Όχι! Αλλά είναι βαθύτατος λαϊκισμός όταν εκπροσωπείς ένα κόμμα, οποιοδήποτε κόμμα, να λες ότι ένα πρόβλημα το οποίο είναι ευρύτερο, είναι ένα πρόβλημα που το δημιούργησε μία κυβέρνηση. Για αυτό και, ούτε και ανέβασε τις τιμές η Κυβέρνηση, ούτε προφανώς θα ρίξει, δηλαδή αν αρχίσουμε, όπως έχουμε τώρα, για τρεις συνεχόμενους μήνες μειώσεις είναι προϊόν μόνο της κυβερνητικής πολιτικής. Τι κάνει η Κυβέρνηση και πάω στο δεύτερο σημείο αν μου επιτρέπετε. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το τι κάνεις. Τι κάνεις; Κάνεις δύο πράγματα. Αυξάνεις τα εισοδήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα με βάση το πρόγραμμά σου και αυτό το κάνεις με τρεις τρόπους, με μόνιμες παρεμβάσεις: αυξήσεις μετά από 14 χρόνια σε μισθούς και συντάξεις, έναν επιπλέον μισθό, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 27,5%, από τα 650 στα 830 με στόχο τα 950, με τις πολιτικές που εφαρμόζεις δημιουργείς 400.000 θέσεις εργασίας. Για εμένα αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μαζί με άλλα, όπως το Ψηφιακό Κράτος, αλλά μην ξεχνάμε κ. Υποφάντη, ότι πριν από 5 χρόνια στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, δυστυχώς, η βασική συζήτηση των νέων ανθρώπων είναι αν θα βρουν δουλειά και σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουν.

Λοιπόν, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας αυξήθηκε και ο μέσος μισθός. Γιατί αυξήθηκε; Γιατί έτσι πλέον οι εργαζόμενοι, σε μια χώρα που έχει ανεργία κάτω από 12% πλέον και με τα χτεσινά στοιχεία, διαπραγματεύονται μια καλύτερη αμοιβή και ότι προκύπτει από αύξηση του μέσου μισθού.

Και βέβαια, πρόστιμα, έλεγχος στην αγορά. Έχουν μπει πρόστιμα που δεν είχαν μπει για ολόκληρες δεκαετίες για να συγκρατηθούν οι τιμές. Στα σχολικά είδη επιτέλους βλέπουμε μειώσεις.

Το τρίτο που θέλω να πω και κλείνω για το ζήτημα της ακρίβειας, μια κυβέρνηση…

Ναι, υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι ακριβά αλλά το μέσο καλάθι, όχι τα προϊόντα του καλαθιού, αλλά αυτά τα οποία αγοράζει ένα νοικοκυριό για έναν μαθητή δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, από δύο έως τώρα αλυσίδες που έχουν δώσει τα στοιχεία, είναι μεσοσταθμικά κάτω του 10%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι κάποια μπορεί να είναι κάτω του 15%, κάποια του 5%, κάποια μπορεί να έχουν αυξηθεί λίγο, αλλά πάμε πάντοτε με τα στοιχεία που μας δίνουν οι επίσημοι οργανισμοί που μετράνε. Παράδειγμα, το ΙΕΛΚΑ είναι ένα ινστιτούτο που δεν είναι μια κυβερνητική δομή.

Όπως κάποτε λέγαμε για αυξήσεις που ήταν δυσβάσταχτες για τους πολίτες, γι΄αυτό και κοιτάξαμε να αυξήσουμε τα εισοδήματα, τώρα ο ΙΕΛΚΑ έρχεται και λέει για 3 συνεχόμενους μήνες ότι έχουμε μειώσεις μεσοσταθμικά το ξαναλέω, γιατί είναι μεσοσταθμικά;. Γιατί παράδειγμα σε κάποια προϊόντα έχουμε μειώσεις μεγάλες, σε κάποια προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, έχουμε ακόμα αυξήσεις. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε σε πτωτική πορεία για τις τιμές και σε ανοδική πορεία για τα εισοδήματα. Η Ελλάδα για να γίνουμε απολύτως κατανοητοί, για να το κάνουμε έτσι σχηματικά, βρέθηκε πριν από κάποια χρόνια στα τάρταρα εισοδηματικά. Στις τελευταίες θέσεις. Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει την απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη. Προκύπτει από όλα τα στοιχεία. Αλλά έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε. Έχουμε δώσει μια ιερή δέσμευση για μέσο μισθό 1500 ευρώ και θα την τηρήσουμε.

Για το ζήτημα στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια, τόνισε: Το απάντησα και χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα προφανώς . Αυτή τη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός ευρύτερα και το κεντρικό κράτος όπου έχει αρμοδιότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η αναζήτηση ευθυνών. Τι συνέβη δηλαδή; Το οποίο πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί. Και η δεύτερη κατεύθυνση είναι η άμεση αποκατάσταση αυτής της πολύ άσχημης εικόνας. Κάτι ως προς το πρώτο δεν έχω να σας πω αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να κάνω ούτε τον δικαστή ούτε αυτόν που αποδίδει ευθύνες πέραν του ρόλου μου, που πρέπει να έχω μια επίσημη ενημέρωση. Το συντομότερο δυνατό όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία προφανώς θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από αυτούς οι οποίοι πρέπει να την κάνουν αυτή την ενημέρωση. Παράδειγμα όταν μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, το να βγαίνουμε να κάνουμε τηλεδικαστήρια είτε για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως αυτό είτε για μια ποινική υπόθεση, ξέρετε ότι εμείς μετράμε τις λέξεις μας. Είμαστε πολύ μακριά από αυτή τη διαδικασία. Αυτό το οποίο έχω ως σημερινή ενημέρωση, είναι ότι προχωράει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα η διαδικασία αποκατάστασης αυτής της εικόνας. Αυτό γνωρίζω εγώ. Όταν θα έχω και εικόνα για το τι συνέβη ακριβώς και για το ποιος έπρεπε ενδεχομένως να κάνει κάτι άλλο, ότι συνέβη κάποια παράλειψη σοβαρή, τότε θα είμαστε εδώ να σας το πούμε όπως ξέρετε και σε επίπεδο ενημέρωσης των συναδέλφων σας των πολιτικών συντακτών, ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί να απαντήσουμε την παραμικρή ερώτηση, αλίμονο είναι δική μας υποχρέωση.

Για τις αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ: Δεν υπάρχει κάτι αποφασισμένο, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με αρκετούς προκατόχους του, κυρίως από άλλους πολιτικούς χώρους, δεν είναι από τους πρωθυπουργούς που θέλει για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστος, να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα είναι η χώρα που δυστυχώς από τη 10ετία του ΄80 και μετά συνήθισε τους πολίτες σε μια λογική του «δώστα όλα», του να ζεις πάνω από τις δυνάμεις σου, του να ζεις με ελλείματα. Είναι δεδομένο ότι η υγεία έχει τεράστιες ανάγκες. Είναι δεδομένο θεωρώ, χωρίς να μπορώ να το προεξοφλήσω, μπορώ να πω τη σωστή έκφραση, έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε σημαντική αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ομιλίας του θα είναι η Υγεία, γιατί; Γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες, οι πόροι βέβαια είναι πεπερασμένοι. Η Ελλάδα επιτέλους μειώνει το χρέος της και καταφέρνει τουλάχιστον σε ένα επίπεδο…

Βεβαίως. Προσέξτε. Να σας πω λίγο τι πιστεύω για την υγεία. Θεωρώ ότι η υγεία όντως είναι από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτή τη στιγμή στη χώρα, γι’ αυτό και το 2023, που η Κυβέρνηση επανεξελέγη, δεν έβαλε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είπε ότι είναι από τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας. Τι έχουμε κάνει: Αυτή τη στιγμή υλοποιείται, δεν σχεδιάζεται, υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα από συστάσεως ΕΣΥ αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας σε όλη την Ελλάδα. Εξωτερικά ιατρεία, έχει πάρα πολλά σημαντικά νοσοκομεία, κλινικές προχωράει. Είναι πάρα πολλές και οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού στα σημεία αυτά, πρώτον. Δεύτερον, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ, που είναι το ότι δεν είναι θελκτικό, αυτό που λέτε δηλαδή, ότι δεν θέλει, δεν συμφέρει έναν νέο γιατρό, έναν νέο επιστήμονα να πάει σε αυτό το ΕΣΥ, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Έχουμε αυξήσει τους μισθούς και τις εφημερίες(σ.σ. αποζημιώσεις) . Χρειάζεται κι άλλο και θεωρώ ότι το συντομότερο δυνατό θα το καταφέρουμε, αλλά δεν μπορώ να σας προεξοφλήσω κάτι τέτοιο. Δεν έχω εγώ αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα.

Θα έχουμε σίγουρα σημαντικές αναφορές για την υγεία. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι αυτές. Βεβαίως, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών και θα πω κάτι. Δεν μπορεί, δυστυχώς, το Κράτος μόνο να ανοίγει το ταμείο και να δίνει λεφτά, γιατί αυτά είναι τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων. Κάνει και έξυπνες κινήσεις, σημαντικές κινήσεις, όπως είναι το ιδιωτικό έργο για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα και έτσι πολλοί γιατροί – σας τα είπε και χθες ο Υπουργός Υγείας – επιστρέφουν στο ΕΣΥ ή παίρνουν πίσω την απόφασή τους να φύγουν. Είναι ζήτημα, είναι πρόβλημα. Δεν καταρρέει το ΕΣΥ. Είναι ένας υπερβολικός τίτλος αυτός. Έχει και παραπάνω γιατρούς και αρχίζει και αποκτάει και καλύτερα νοσοκομεία. Προφανώς, όμως, έχει πολλά προβλήματα, εννοείται, τα οποία μέρα με τη μέρα πρέπει να λύνονται.

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός άνθρωπος, με μια σπουδαία πορεία στον δικαστικό κλάδο. Την τιμούμε και για το πρόσωπο και για τον ρόλο της. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα, το οποίο είναι τόσους μήνες νωρίτερα. Είτε σας πω το ένα, είτε σας πω το άλλο, είναι θεσμικά ανεπίτρεπτο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός. Ανεξαρτήτως προσώπου. Πέραν, δηλαδή, του απόλυτου σεβασμού. Είναι λάθος να μπούμε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου σε μία συζήτηση που είναι του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Όταν έρθει η ώρα, θα έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις και προφανώς και θα κάνουμε και αυτή τη συζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments