Πολιτική

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης νέοι, υγεία και ευάλωτοι

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης νέοι, υγεία και ευάλωτοι

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Η ΔΕΘ θεωρείται ορόσημο για την κυβερνητική επανεκκίνηση.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα των πολιτών το φθινόπωρο που πλησιάζει, με την επιθετική πολιτική που θα ακολουθηθεί να στοχεύει στην εξάλειψη χρόνιων παθογενειών και διαχρονικών δυσλειτουργιών του κράτους, όπως θα υπογραμμιστεί στην επερχόμενη ΔΕΘ.

Παρά το γεγονός ότι έχει τονιστεί επανειλημμένα από κυβερνητικές πηγές ότι το φετινό «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα είναι πλουσιοπάροχο, αλλά οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι στοχευμένες, μελετημένες και συμβατές με τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, στο Μέγαρο Μαξίμου οι κλειστές συσκέψεις για την προετοιμασία της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη πληθαίνουν καθημερινά.

«Θα απογοητεύσω όσους νομίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθω στη ΔΕΘ σαν Αϊ-Βασίλης που θα μοιράσει χρήματα που δεν έχει το κράτος. Η δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη για αυτή την κυβέρνηση», έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας το πλαίσιο της ομιλίας του, που θα εστιάσει στη στήριξη των παραγωγικών ηλικιακών ομάδων και των ατόμων που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.

Το Μαξίμου προγραμματίζει την παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου με ρεαλιστικές λύσεις για τα πιεστικά ζητήματα της καθημερινότητας, επιδιώκοντας να αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να δείξει ότι το κράτος είναι παρόν στα προβλήματα των πολιτών. Η κυβέρνηση προγραμματίζει στήριξη για τους ευάλωτους πολίτες που πλήττονται κυρίως από την ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία μέσω προσεκτικών μέτρων και μετρημένων εξαγγελιών. Εν όψει της ΔΕΘ, εξετάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η αύξηση των συντάξεων κατά 2%-2,5%.

Προβλέπονται «σημειακές» αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και επέκταση της έκπτωσης 50% για μικρές κοινότητες. Επιπλέον, για το στεγαστικό ζήτημα αναμένεται η διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου» (με επιδοτούμενα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ), κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις, αυξημένες επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κλειστών ακινήτων και αντικίνητρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο πεδίο του Δημογραφικού, προγραμματίζονται παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της επιδοματικής πολιτικής, αύξηση επιδομάτων για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και επέκταση προνομίων για τρίτεκνες οικογένειες. Στον τομέα της δημόσιας Υγείας, σχεδιάζονται σημαντικές αλλαγές με έμφαση στη στήριξη του ΕΣΥ, εξαγγελίες για την αναδιοργάνωση των εφημεριών, την ανακαίνιση Κέντρων Υγείας, τη μείωση των λιστών αναμονής για χειρουργεία, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω προσλήψεων, καθώς και μέτρα στήριξης των δομών Υγείας σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments