Γεωπολιτικά

Ανοίγει ο Χαμενεΐ την πόρτα για πυρηνικές συνομιλίες;

Ανοίγει ο Χαμενεΐ την πόρτα για πυρηνικές συνομιλίες;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Ανοίγει ο Χαμενεί

Ο Ιρανός ηγέτης σηματοδότησε την προθυμία του να συνομιλήσει με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο αναθεώρησης της συμφωνίας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ανοιχτός σε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ επέμεινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες της στους εχθρούς της.

Ο Χαμενεΐ έκανε τα σχόλιά του, καθώς συναντήθηκε με τη νεοϊδρυθείσα κυβέρνηση υπό τον μετριοπαθή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Αποκαλώντας τις δυτικές χώρες “εχθρό”, ο Ιρανός ηγέτης είπε ότι δεν πρέπει να τις εμπιστεύεται κανείς. “Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον εχθρό”, είπε ο Χαμενεΐ λίγο πριν προσθέσει ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τον ίδιο εχθρό σε ορισμένες καταστάσεις”. “Δεν υπάρχει κανένα κακό σε αυτό, αλλά μην εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε αυτούς”.

Αναφερόμενος στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν – επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) – ο Χαμενεΐ έριξε το βάρος του στα πρόσφατα σχόλια του νέου υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί σχετικά με την αναθεωρημένη προσέγγιση της Τεχεράνης έναντι της συμφωνίας. Ο Χαμενεΐ σημείωσε ότι η προειδοποίησή του σχετικά με τη δυσπιστία στον εχθρό είχε επαναληφθεί από τον βετεράνο διπλωμάτη καθώς και από τον νέο πρόεδρο. 

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, η JCPOA βρίσκεται σε κάθε άλλο παρά σταδιακή κατάρρευση. Η αρχική συμφωνία είχε υποσχεθεί στο Ιράν οικονομικά μερίσματα και ανακούφιση από τις κυρώσεις με αντάλλαγμα τον σημαντικό περιορισμό του προγράμματος πυρηνικού εμπλουτισμού του. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει έκτοτε αυξήσει τον εμπλουτισμό της και έχει αυξήσει το απόθεμά της σε ουράνιο σε μια σταδιακή διαδικασία ως απάντηση σε αυτό που λέει ότι είναι η αποτυχία των δυτικών υπογραφόντων να τιμήσουν την πλευρά τους στην συμφωνία. 

Οι παρατηρήσεις του Χαμενεΐ μετέφεραν τη χαρακτηριστική απαισιοδοξία του απέναντι στα δυτικά κράτη και τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του να μην εμπιστεύεται κανείς τις ΗΠΑ, ιδίως στο πλαίσιο της πυρηνικής αντιπαράθεσης. 

Ενίσχυση του Αραγκτσί;

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα, ο Αραγκτσί, διπλωμάτης και ηγετικό μέλος των πυρηνικών συνομιλιών που κατέληξαν στην JCPOA, ανακοίνωσε τη νέα προσέγγιση. 

“Η JCPOA δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την τρέχουσα μορφή της”, δήλωσε. “Το έγγραφο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει εκ νέου για αναθεωρήσεις σε ορισμένα τμήματα”. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, όπως την περιέγραψε ο Αραγκτσί, οι προηγούμενες πυρηνικές διαπραγματεύσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως κατευθυντήρια γραμμή, αλλά η συμφωνία δεν μπορεί να αναβιώσει. Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, απέρριψε αργότερα τις ερμηνείες ότι κήρυξε τη συμφωνία “τελειωμένη”. 

Η στάση αυτή αντανακλά ένα ευρύτερο αίσθημα εντός της νέας κυβέρνησης ότι η αρχική JCPOA δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις του Ιράν εν μέσω ταχέως μεταβαλλόμενων περιφερειακών υπολογισμών και οικονομικών προκλήσεων στο εσωτερικό. 

Ο νέος Ιρανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του με μια υπόσχεση που έχει θέσει την οικονομία ως κορυφαία προτεραιότητά του, με έμφαση στην επιδίωξη των συνομιλιών για την JCPOA, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια.

Δεδομένου του απόλυτου λόγου που έχει στα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ιράν, η τελευταία ομιλία του Χαμενεΐ αναμένεται να διαμορφώσει την πορεία της πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την JCPOA και να σηματοδοτήσει πιθανές αλλαγές με αυστηρότερες απαιτήσεις και όρους σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις. 

Οι πιστοί του ανώτατου ηγέτη στο εσωτερικό υποστηρίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ήδη καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα και σήμερα απολαμβάνει το πάνω χέρι σε τυχόν πυρηνικές συνομιλίες, όπου τα δυτικά μέρη θα είναι υποχρεωμένα να το “καταπιούν” και να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα σχετικά με την τρέχουσα πρόοδο στο πρόγραμμα εμπλουτισμού. 

Εξισορρόπηση διαφορετικών απαιτήσεων

Τροφοδοτούν το επιχείρημά τους τα σχόλια δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν συμφέρον να εμποδίσουν την πρόσβαση της Τεχεράνης στα πυρηνικά όπλα. Ανάμεσά τους είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε τον περασμένο μήνα την ανησυχία του ότι ο χρόνος πυρηνικής απελευθέρωσης του Ιράν μπορεί να είναι μόλις μία ή δύο εβδομάδες. 

Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης κατάστασης, η κυβέρνηση Πεζεσκιάν αντιμετωπίζει την πιεστική πρόκληση να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της εσωτερικής πολιτικής, τις οικονομικές κακοδαιμονίες και τις διεθνείς πιέσεις, τηρώντας παράλληλα τις οδηγίες του Χαμενεΐ για την αντιμετώπιση του εχθρού. 

Ο μετριοπαθής πρόεδρος διαβεβαίωσε την υποταγή του στον Χαμενεΐ και έβγαλε μια νότα περιφρόνησης κατά των δυτικών κυρώσεων σε ομιλία του μετά τη συνάντησή του με τον ανώτατο ηγέτη. 

“Χάρη σε όλα τα υπάρχοντα παραθυράκια και τις οδούς εξόδου, δεν είμαστε υπό κυρώσεις”, είπε. “Πιστεύω ότι αν δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με τους γείτονές μας, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μας κάνουν κακό”. 

Πηγή:Al Monitor, militaire 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments