Γεωπολιτικά

Η ακλόνητη εικόνα του Ερντογάν είναι πλέον ευάλωτη

Η ακλόνητη εικόνα του Ερντογάν είναι πλέον ευάλωτη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Τα αποτελέσματα έρευνας φιλοκυβερνητικής οργάνωσης που ανέθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αποκαλύπτουν σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη της κοινής γνώμης στην Τουρκία.

Τα αποτελέσματα έρευνας φιλοκυβερνητικής οργάνωσης που ανέθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αποκαλύπτουν σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη της κοινής γνώμης στην Τουρκία, γεγονός που δείχνει ότι η μέχρι πρότινος ακλόνητη εικόνα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πλέον ευάλωτη, σύμφωνα με δημοσιογράφο που επικαλείται εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Νουρέι Μπαμπατζάν της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Gazete Pencere, η έκθεση, που συντάχθηκε από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), αναλύει τις επιδόσεις του κόμματος στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και την ευρύτερη σχέση του με το τουρκικό εκλογικό σώμα.

Στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προηγουμένως υποστήριζαν το ΑΚΡ ψήφισαν το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), σύμφωνα με έρευνα της Metropoll τον Μάιο. Το CHP αναδείχθηκε πρώτο κόμμα για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, εξασφαλίζοντας το 37,7% των ψήφων, ενώ το ΑΚΡ ήρθε δεύτερο με 35,4%. Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 23% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ στις γενικές εκλογές του 2023 παρέμεινε πιστό, αλλά ότι σημαντικός αριθμός είτε ψήφισε άλλα κόμματα είτε απείχε από την ψηφοφορία, γεγονός που αντανακλά τη σημαντική μείωση της υποστήριξης του ΑΚΡ.

Η έρευνα της SETA δεν αναδεικνύει μόνο τους λόγους πίσω από τις απώλειες του ΑΚΡ, αλλά παρέχει επίσης μια κοινωνιολογική αξιολόγηση των εσωτερικών ζητημάτων του κόμματος και της μεταβαλλόμενης αντίληψης του κοινού για τον Ερντογάν.

Το κοινό δεν θωρακίζει πλέον τον Ερντογάν

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά συμπεράσματα της έκθεσης είναι η διάβρωση της «προστατευτικής ασπίδας» του Ερντογάν. Παραδοσιακά, η πλειοψηφία του τουρκικού κοινού έκανε διάκριση μεταξύ του προέδρου και του κόμματός του, κατηγορώντας συχνά το ΑΚΡ για θέματα διακυβέρνησης, ενώ γλίτωνε τον Ερντογάν από την άμεση κριτική. Ωστόσο, η τάση αυτή φαίνεται να έχει αντιστραφεί. Η έκθεση της SETA υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι καθιστούν πλέον τον Ερντογάν προσωπικά υπεύθυνο για τις προκλήσεις της χώρας, μια αλλαγή που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πολιτικό του μέλλον.

Εσωτερικές διαιρέσεις και διάβρωση της δικαιοσύνης

Η έκθεση της SETA υπογραμμίζει επίσης την κομματικοποίηση στο εσωτερικό του ΑΚΡ και την αντιληπτή διάβρωση της δικαιοσύνης. Το κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από δύο δεκαετίες, φέρεται να υποφέρει από εσωτερικές διαιρέσεις, με διαφορετικές παρατάξεις να εργάζονται η μία εναντίον της άλλης. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του ηθικού των μελών του κόμματος, καθώς και της αποτελεσματικότητας με την οποία λειτουργεί το ΑΚΡ.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η αντιληπτή διάβρωση της δικαιοσύνης δεν περιορίζεται στο δικαστικό σώμα, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Η αποτυχία να προωθηθούν διορισμοί με βάση την αξιοκρατία σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την άνοδο της ευνοιοκρατίας και του πελατειασμού, έχει υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στο κόμμα.

Οικονομική κρίση και εισοδηματική ανισότητα

Ένα άλλο βασικό ζήτημα που θίγεται στην έκθεση είναι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία. Ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους ζωής και η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα συμβάλλουν στην εκτεταμένη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Η έκθεση αναφέρει ότι αυτές οι οικονομικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων πρώην υποστηρικτών του ΑΚΡ, από το κόμμα. Η τάση αυτή ήταν εμφανής στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, όπου το ΑΚΡ είδε σημαντική μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων.

Κριτική για τον εορτασμό της επετείου

Η έκθεση θίγει επίσης την κριτική για τον πρόσφατο εορτασμό της επετείου του ΑΚΡ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως άνευρος τόσο από το κοινό όσο και από τα μέλη του κόμματος. Η εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο να αναδείξει τη δύναμη και την ενότητα του κόμματος, αντίθετα ανέδειξε μια αίσθηση εφησυχασμού και αποσύνδεσης από το κοινό.

Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, το ΑΚΡ φέρεται να εξετάζει νέες στρατηγικές για να ανακτήσει την υποστήριξη του κοινού. Αυτές περιλαμβάνουν πιθανές νέες προσλήψεις από άλλα πολιτικά κόμματα, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας του ΑΚΡ ως κέντρου εξουσίας. Οι αναφορές δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ορισμένα μέλη του ισλαμιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Felicity, καθώς και με αρκετούς δημάρχους, για να ενταχθούν στις τάξεις του ΑΚΡ

Πηγή: TurkishMinute, militaire  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments