Διεθνή

Η πραγματική κρίση πίσω από την κρίση της επιδημίας mpox

Η πραγματική κρίση πίσω από την κρίση της επιδημίας mpox

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Αν δεν αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα δεινά που μαστίζουν τους λαούς της Αφρικής, υγειονομικές κρίσεις όπως η επιδημία mpox θα διαιωνίζονται. Καμπανάκι από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Η επείγουσα κατάσταση που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση της mpox, δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία. Πίσω από την κρίση της επιδημίας mpox, κρύβεται μια πολύ μεγαλύτερη κρίση – κοινωνική, οικονομική και γεωπολιτική – που τείνουμε να υποτιμάμε. Αυτό υποστηρίζουν με άρθρο παρέμβασης στους Νew York Times πέντε εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας που έχουν την έδρα τους στην Αφρική. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωση της επιδημίας, προειδοποιούν ότι άν δεν αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα ευρύτερα προβλήματα που μαστίζουν τους λαούς της Αφρικής – τη φτώχεια, την πείνα, την έλλειψη περίθαλψης, τις ένοπλες συγκρούσεις, υγειονομικές κρίσεις όπως η mpox θα αναζωπυρώνονται συνεχώς.

Ο φόβος και το στίγμα της mpox Δεν είναι εύκολο να βλέπεις ανθρώπους να παλεύουν με μια λοίμωξη mpox. Ο φόβος και το στίγμα δυσκολεύουν τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν επώδυνο εξάνθημα, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο. Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται ταχύτατα. Οι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια που πλήττει τον κάθε μεμωνομένο ασθενή, αλλά και να αντιμετωπίσουν ευρύτερα ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.

Η αναζωπύρωση της mpox υπενθύμισε στον κόσμο πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ασθένεια για την προσωπική και κοινοτική υγεία. Όμως, λιγότερη έμφαση έχει δοθεί στις βαθιές κρίσεις που επιδεινώνουν τέτοιες επιδημίες, ιδίως στην Αφρική. Αυτές γίνονται εκθετικά χειρότερες εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πολλές αφρικανικές χώρες, εκθέτοντας ευάλωτα σημεία που εκτείνονται πολύ πέρα από το πεδίο της δημόσιας υγείας. Η mpox είναι απλώς η πιο πρόσφατη κρίση και αυτός ο κύκλος δεν θα σταματήσει χωρίς ουσιαστική δράση για την ανακούφιση των ευρύτερων δεινών που πλήττουν την ήπειρο.

Το Κονγκό στο μάτι του κυκλώνα

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για το πώς οι υγειονομικές και οι κοινωνικοπολιτικές κρίσεις αλληλοσυνδέολνται. Η χώρα βίωσε επιδημίες όπως η χολέρα, ο Έμπολα και η Covid-19. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας mpox στην Αφρική. Φέτος το Κονγκό έχει αναφέρει πάνω από 17.000 κρούσματα και πάνω από 500 θανάτους – τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους στην ήπειρο – ιδίως σε επαρχίες όπως η Eκουατέρ και το Νότιο Κίβου.  Οι περιοχές αυτές, που ήδη πλήττονται  από ένοπλες συγκρούσεις, εκτοπισμούς πληθυσμών και κατάρρευση των υποδομών υγείας, αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο πλήγμα: το εκτεταμένο και θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού της mpox.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments