Διεθνή

Πόλεμος μέσα στον πόλεμο: Τι ακριβώς κάνει το Ισραήλ στη Συρία

Πόλεμος μέσα στον πόλεμο: Τι ακριβώς κάνει το Ισραήλ στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η τακτική του, οι στόχοι και τα αποτελέσματα.

Την ώρα που όλοι στρέφουν το βλέμμα στη Γάζα ή στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, εκείνο εντείνει τις επιχειρήσεις του σε ένα άλλο μέτωπο: τη Συρία. Τι ακριβώς κάνει εκεί και γιατί; Οι επιθέσεις σε στοχευμένους στόχους στη Συρία άρχισαν από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Τα αεροδρόμια στη χώρα δέχθηκαν σφυροκόπημα όπως και εγκαταστάσεις καυσίμων και πυρομαχικών, που το Ισραήλ θεωρούσε ότι τροφοδοτούσαν τη Χεζμπολάχ και άλλες τοπικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ελεγχόμενες από το Ιράν.

Αλλά οι σταθερές επιθέσεις δεν κατάφεραν να περιορίσουν την απειλή, αποκαλύπτοντας ότι το Ιράν συνεχίζει να μπορεί να χρησιμοποιεί δοκιμαζόμενα κράτη που υπάρχουν μεταξύ αυτού και του Ισραήλ ως αγωγό για να δημιουργήσει μια ισχυρή απειλή που τώρα κινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Πριν από λίγες ημέρες το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε έναν ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλους μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε μια επίθεση κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Η επίθεση ήταν μία από τις περισσότερες από 180 στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Armed Conflict Location & Event Data και το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας με έδρα το Τελ Αβίβ.

Το στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ ήταν υπεύθυνο για τις στρατιωτικές δυνατότητες της ομάδας στον Λίβανο και τη Συρία και εργαζόταν για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μαζί με τη Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε επιδρομές σε τοποθεσίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας στις 23 Αυγούστου, τραυματίζοντας 7 πολίτες.

«Η εντατικοποίηση των επιθέσεων του Ισραήλ σε υποστηριζόμενους από το Ιράν πληρεξούσιους στη Συρία, όπως η Χεζμπολάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ, είναι μια απάντηση στον σχηματισμό μιας αυξανόμενης απειλής από αυτές τις ομάδες», εξηγεί στη Wall Street Journal η Λίνα Χατίμπ, αναλύτρια στο Chatham House του Λονδίνου. «Το Ισραήλ χάνει σταδιακά την ανοχή του στην επιρροή του Ιράν στη Συρία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments