Διεθνή

Politico: Τι σημαίνουν για τη Γερμανία οι εκλογές της Κυριακής σε δύο κρατίδια

Politico: Τι σημαίνουν για τη Γερμανία οι εκλογές της Κυριακής σε δύο κρατίδια

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τα λαϊκιστικά κόμματα στα άκρα δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στην ανατολική Γερμανία αυτή την Κυριακή.

Τα λαϊκιστικά κόμματα στα άκρα δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στην ανατολική Γερμανία αυτή την Κυριακή, σημειώνει σε δημοσίευμα του το POLITICO. Εάν οι τρέχουσες προβλέψεις επαληθευτούν, το αποτέλεσμα της Κυριακής θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γερμανία και θα αναδείξει σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι στην ανατολική πλευρά αντιδρούν στα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες αυτή την Κυριακή σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, τη Σαξονία και τη Θουριγγία, ενώ στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου οι εκλογές θα γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες προβλέψεις για τη Θουριγγία και τη Σαξονία, που βασίζονται σε exit polls, αναμένονται το βράδυ της Κυριακής στις 18:00. Λίγο αργότερα, θα δημοσιευθούν οι πρώτες προβλέψεις βάσει των πρώτων καταμετρήσεων ψήφων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Θουριγγία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να οδηγείται σε πρωτιά, με ποσοστά λίγο κάτω από 30%. Το κόμμα ηγείται από τον Μπιόρν Χέκε, που θεωρείται ακραίος και έχει καταδικαστεί δύο φορές από γερμανικό δικαστήριο για σκόπιμη χρήση ναζιστικής ρητορικής.

Στη Σαξονία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) διατηρεί ελαφρό προβάδισμα έναντι του AfD, αλλά η αναμέτρηση θεωρείται αμφίρροπη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ένα νέο λαϊκιστικό κόμμα της αριστεράς, το οποίο ιδρύθηκε από την Σάρα Βάγκενκνεχτ, θα τερματίσει τρίτο τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία, ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές το κόμμα αυτό θα αναδειχθεί σε ρυθμιστή στις προσπάθειες σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η αναμέτρηση αναρωτιέται το POLITICO. Η άνοδος των ριζοσπαστικών κομμάτων στην ανατολική Γερμανία θα θεωρηθεί ως μια αναμφισβήτητη απόρριψη των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας — και ειδικότερα της κεντροαριστερής αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, σημειώνει.

Σε μια προσπάθεια της να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση του Σολτς έχει ανακοινώσει μια σειρά αυστηρότερων μέτρων για τη μετανάστευση. Αυτό δείχνει ότι η άνοδος του AfD με την αντιμεταναστευτική ρητορική της έχει κλονίσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Η άνοδος των ριζοσπαστικών κομμάτων στην ανατολική Γερμανία θα θεωρηθεί ως μια αναμφισβήτητη απόρριψη των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας. Επειδή όλα τα άλλα κόμματα έχουν δεσμευτεί να μην σχηματίσουν συνασπισμούς με το AfD, είναι απίθανο το κόμμα αυτό να αποκτήσει πραγματική κυβερνητική εξουσία, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς. Αλλά το γεγονός ότι ένα κόμμα για το οποίο οι κυρίαρχοι πολιτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι είναι ακραίο, ακόμα και ναζιστικό, κερδίζει έδαφος, πιθανότατα θα σημάνει συναγερμό σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι επίσης πιθανό να θεωρηθεί ως απόδειξη του πώς η Γερμανία απέτυχε να ενσωματώσει πολιτικά την πρώην Ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments