Νέα

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο τον Αύγουστο

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, capital.gr, Σημαντικές απώλειες για

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας περίπου 2%.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας περίπου 2%, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς του OPEC+ τον Οκτώβριο, παράλληλα με τις ελπίδες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μετά τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 1,14 δολάρια ή 1,43% στα $78,80 το βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,3% και 2,4% σε μηνιαία βάση.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Οκτωβρίου “έχασε” 2,36 δολάρια ή 3,1% στα $73,55 το βαρέλι, κάτι που σηματοδοτεί πτώση 1,7% μέσα στην εβδομάδα και 3,6% σε μηνιαία βάση.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστός ως OPEC+, αναμένεται να προχωρήσει σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, την ώρα που οι διακοπές στην προμήθεια από τη Λιβύη και οι περικοπές από ορισμένα μέλη αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της υποτονικής ζήτησης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

“Το γεγονός ότι ο OPEC+ αναφέρεται σε συνέχιση της μείωσης των περικοπών στην παραγωγή ήταν η αιτία που πραγματικά μάς βύθισε σήμερα”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αντέδρασαν στα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία παραμένει σε σταθερότερο έδαφος στις αρχές του τρίτου τριμήνου και συνηγορώντας κατά της μείωσης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

“Αυτή η μέτρια άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε ουσιαστικά να εδραιώσει ότι θα έχουμε μόνο μια μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και όσοι ελπίζουν για μισή θα πρέπει να περιμένουν”, δήλωσε ο Flynn της Price Futures Group.

Στη Λιβύη, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου δήλωσε ότι το πρόσφατο κλείσιμο πετρελαιοπηγών προκάλεσε την απώλεια περίπου του 63% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Οι απώλειες στην παραγωγή μπορεί να φτάσουν μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα και να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy Group.

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των πετρελαιοπηγών τη Δευτέρα, σταματώντας την παραγωγή και τις εξαγωγές και οδηγώντας το πετρέλαιο να φτάσει σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στις 26 Αυγούστου.

“Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε το κλείσιμο της παραγωγής αργού πετρελαίου της Λιβύης να έχει τέτοιο αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς τη μία ημέρα και να αγνοείται εντελώς την επόμενη”, δήλωσε ο Tim Snyder, επικεφαλής οικονομολόγος της Matador Economics.

“Μου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αδράνεια στην αγορά που τραβάει τις τιμές προς τα κάτω”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, στο Ιράκ, οι προμήθειες αναμένεται επίσης να μειωθούν, αφού η παραγωγή της χώρας ξεπέρασε την ποσόστωση του OPEC+, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του σε 3,85 έως 3,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ενεργών πετρελαιοπηγών παρέμεινε αμετάβλητος στις 483 αυτή την εβδομάδα, αλλά αυξήθηκε κατά μία τον Αύγουστο, αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments