Οδηγός

Επίδομα παιδιού Α21: Αλλάζουν όλα μετά τη ΔΕΘ στα ποσά των δικαιούχων

Επίδομα παιδιού Α21: Αλλάζουν όλα μετά τη ΔΕΘ στα ποσά των δικαιούχων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Επίδομα παιδιού Α21: Αλλάζουν όλα μετά τη ΔΕΘ στα ποσά των δικαιούχων

Μάλιστα, θα υπάρχει και «πριμοδότηση»

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίδομα θα κινούνται σε δύο βασικούς άξονες, την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και την διεύρυνση των δικαιούχων. Μάλιστα, θα υπάρχει και «πριμοδότηση» των οικογενειών με 2 ή 3 παιδιά με αλλαγή των κριτηρίων.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων Α21 είχαν θεσπιστεί πολλά χρόνια πριν και μένουν σταθερά.

Στόχος λοιπόν  είναι το Α21 να προσαρμοστεί στα νέα «δεδομένα» αλλά και στις ανάγκες του δημογραφικού.

Αυτή τη στιγμή παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η μείωση των δικαιούχων επιδόματος παιδιού το τελευταίο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής δαπάνης κατά 156.172.114 ευρώ, δηλαδή κατά 15,8%.

Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είτε για την αύξηση των επιδομάτων είτε για την αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μην αποκλειστούν όσοι οικογενειάρχες είχαν μικρή αύξηση στο εισόδημά τους. Σήμερα, το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Ειδικότερα, το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση του επιδόματος παιδιού αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των οικογενειών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι αυξημένες ανάγκες και οι οικονομικές προκλήσεις επηρεάζουν το οικογενειακό εισόδημα. Με την ενσωμάτωση αυτών των μέτρων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιδεικνύει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους πολίτες και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments