Οικονομία

Πού θα κινηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος το Σεπτέμβριο

Πού θα κινηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος το Σεπτέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, capital.gr, Πού θα κινηθεί

Τα μηνύματα της χονδρεμπορικής αγοράς.

Στα επίπεδα του Αυγούστου, ίσως και λίγο χαμηλότερα αναμένεται να κινηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στο ενδεχόμενο να επεκταθεί για έναν ακόμα μήνα η επιδότηση των λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, υπάρχουν οι πόροι από τη φορολογία και εξετάζεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο, μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά τηρείται στάση αναμονής από την κυβέρνηση, μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές από τους παρόχους.

“Είμαι πιο κοντά να πάμε σε επιδότηση. Δεν θεωρούμε ότι η τιμή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο βγαίνει για τα νοικοκυριά, χωρίς μια μικρή ενίσχυση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: “Έχουμε τους πόρους από την φορολογία που βάλαμε και εξετάζεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο, μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Περιμένουμε να δούμε βέβαια και τις τελικές δηλώσεις των παρόχων”.

Από την πλευρά τους οι πάροχοι φαίνεται ότι μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού θα εξαντλήσουν τα περιθώρια και θα ενισχύσουν τις εκπτώσεις τους προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές. Μετά την Protergia, χθες και ο Ήρωνας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει για τρίτο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητες τις τιμές του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον Αύγουστο. Έτσι οι δύο μεγαλύτεροι ιδιώτες παίκτες της αγοράς δίνουν τον τόνο του ανταγωνισμού, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να συγκρατήσουν τις τιμές τους πιθανότατα αυξάνοντας τα ποσοστά των εκπτώσεών τους. Καθοριστική βεβαίως για την πλειονότητα των καταναλωτών θα είναι η στάση που θα τηρήσει η ΔΕΗ, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και αριθμό πελατών.

Τι σημαίνει αυτή η τάση για την επιδότηση που θα ανακοινωθεί;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς η μέση τιμή του Αυγούστου χθες 30 Αυγούστου ήταν στα 130,45 ευρώ η μεγαβατώρα. Για σήμερα, τελευταία μέρα του μήνα η τιμή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 111,38 ευρώ η μεγαβατώρα που σημαίνει ότι η μέση τιμή του μήνα θα κλείσει κάτω από τα 130 ευρώ στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος του Ιουλίου ήταν στα 135,54 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή στο σύνολο του Αυγούστου η τιμή υποχώρησε σε ποσοστό 4,2% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Έτσι για παράδειγμα το τιμολόγιο Αυγούστου της ΔΕΗ, που πριν την επιδότηση ήταν στα 16,391 λεπτά η κιλοβατώρα, εάν ενσωματωθεί η μείωση του μήνα 4,2%, η τιμή θα προκύψει είναι 15,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Πρακτικά για να πέσει η τιμή κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα θα χρειαστεί η επιδότηση είναι της τάξης των 7 ευρώ η μεγαβατώρα ή αλλιώς 0,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Τον Αύγουστο το ύψος της επιδότησης ήταν στα 16 ευρώ η μεγαβατώρα ή αλλιώς 1,6 λεπτά η κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις των πράσινων τιμολογίων του Σεπτεμβρίου αναμένονται από τις εταιρείες τη Δευτέρα ενώ την ίδια ημέρα προβλέπεται και το υπουργείο ενέργειας να γνωστοποιήσει τις τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών και το ύψος που αυτή θα έχει.

Πηγή:capital, Χάρης Φλουδόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments