Οικονομία

Στην τελική ευθεία για το «Σπίτι μου 2»: Η νέα πρόταση για δικαιούχους, επιτόκια, εισοδηματικά κριτήρια

Στην τελική ευθεία για το «Σπίτι μου 2»: Η νέα πρόταση για δικαιούχους, επιτόκια, εισοδηματικά κριτήρια

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Με απορρόφηση του 50,5% των πόρων ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Την Τετάρτη η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένει η Αθήνα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την 4η δόση, ύψους 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων.

Είχε προηγηθεί στα τέλη Ιουλίου η εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» το οποίο επίσης αφορούσε το 4ο αίτημα πληρωμής.

Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη στα μέσα της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη έχοντας η χώρα ήδη απορροφήσει λίγο πάνω από το 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή τα 18,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 36 δισ. ευρώ.

Επόμενος κρίσιμος σταθμός η ολοκλήρωση των σχεδόν 30 οροσήμων – προαπαιτούμενων ώστε περί τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου (αρχικός σχεδιασμός) να υποβληθεί το αίτημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 2,3 δισ. ευρώ αφορούν το σκέλος των δανείων και 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις.

Στα ορόσημα έρχονται να προστεθούν και δύο ακόμα τα οποία μετατέθηκαν χρονικά και αφορούσαν την 4η δόση. Πρόκειται για:

  • τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού
  • και την υποβολή 9.700 αιτήσεων για το «Εξοικονομώ – επιχειρώ».

Πιο κοντά το «Σπίτι μου 2»

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Κομισιόν για το νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» καθώς επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί, έστω και με μία αρχική συμφωνία, μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.

Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν α΄ κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα για αναθεώρηση του δανειακού σκέλους του Σχεδίου Ανάκαμψης και να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν και είναι υπό συζήτηση προβλέπονται:

  • διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη
  • διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Επίσης, δεν διέθεταν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
  • τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες.
  • η παλαιότητα του ακινήτου, με βάση την ελληνική πρόταση, δεν αλλάζει και παραμένει η ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα που είναι τουλάχιστον 15 ετών.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προβλέπεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από δάνεια τραπεζών.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας καλύτερης παρακολούθησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» και την επίτευξη των οροσήμων έχει συσταθεί ειδική ομάδα εντός της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία, μεταξύ άλλων, εξετάζει σε εβδομαδιαία βάση την πορεία υλοποίησης των ενταγμένων έργων.

Πηγή:naftemporiki, Ραλλού Αλεξοπούλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments