Πολιτική

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο λόγω ΔΕΘ

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο λόγω ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [371028] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οξύνεται η κομματική αντιπαράθεση γύρω από το πρόβλημα της ακρίβειας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του προετοιμάζονται για τη ΔΕΘ, όπου οι πολίτες έχουν πλέον μάθει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις καθιερωμένες υποσχέσεις.

Η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται καθημερινά, καθώς νέα ζητήματα και προβλήματα ανακύπτουν στην επικαιρότητα και, κυρίως, στην καθημερινότητα των Ελλήνων, οι οποίοι αισθάνονται ότι δέχονται πιέσεις από παντού.

Ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρει βελτίωση στην ακρίβεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά σε επιδόματα και παρεμβάσεις, όπως το «καλάθι του μαθητή», καθώς και σε εξαγγελίες για μικρές μειώσεις διοδίων, προσπαθώντας να «καλύψει» την οικονομική δυσχέρεια, την ανεργία, το υψηλό κόστος στέγης και τις ελλείψεις στην Παιδεία.

Το πρωτοφανές περιστατικό ενός εκπαιδευτικού στη Ρόδο, ο οποίος αναγκάστηκε να κοιμηθεί στο αυτοκίνητό του λόγω των υπέρογκων ενοικίων που κυμαίνονται από 500 έως 600 ευρώ, σχολίασε με καυστικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δάσκαλος αυτός, με μισθό μόλις 800 ευρώ, αδυνατεί να καλύψει αυτές τις δαπάνες, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία της «νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη» να υποστηρίξει την εκπαίδευση για όλους.

Αφορμή για την κριτική αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την κατάσταση του εκπαιδευτικού στη Ρόδο, τους μισθούς και την κρίση στέγασης. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι ο εκπαιδευτικός αξίζει «συγχαρητήρια».

Αντί να απαντήσει, ο κ. Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει «πολύ σημαντικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, όπως η αύξηση του επιδόματος στέγασης για φοιτητές. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει για την επαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του νέου σχολικού έτους, ενώ οι καταγγελίες από εκπαιδευτικούς και γονείς σε όλη τη χώρα για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και πιέσεις προς γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία της γειτονιάς πληθαίνουν.

Τα ζητήματα των σχολείων, της ακρίβειας, της αυτοδιοίκησης και της λειψυδρίας αποτελούν τα κύρια θέματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι δείχνει αδιαφορία και επιδεινώνει τα προβλήματα αντί να τα επιλύει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, επισήμανε ότι η Ευρώπη προσέφερε τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνά δάνεια και δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας και ένα συνεκτικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης.

«Ωστόσο», τόνισε, «δεν υπήρξε καμία συζήτηση, καθώς όλα προήλθαν από κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις. Θα έπρεπε να έχει ανοίξει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, την Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και σε κάθε περιφέρεια, δήμο και νομό, ώστε να υλοποιηθούν έργα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας με ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό δεν συνέβη και αποδεικνύει πώς η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τον θεσμό. Ήταν μια επιλογή που περιφρονεί όλους τους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να «απομακρύνεται από την ελληνική πραγματικότητα, όπου η ακρίβεια καλπάζει και πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά», καθώς παρατηρεί πτώση των τιμών. Ωστόσο, «η Eurostat τον διαψεύδει για τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό στη χώρα μας να είναι μισή μονάδα υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Υπογραμμίζει ότι ο Αύγουστος για την κυβέρνηση «τελειώνει με μια έντονη παραπλάνηση των καταναλωτών και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης της ακρίβειας».

Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στην αποτυχημένη επιδοματική πολιτική των ‘καλαθιών’, δεν δίστασε να συνεχίσει το ‘καλάθι των σχολικών ειδών’ για τους μαθητές».

Επιπλέον, υπενθυμίζει στον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, «το αποτυχημένο τέλος των ‘καλαθιών’ των προκατόχων του» και παραθέτει μια αποκαλυπτική σύγκριση που αναδεικνύει την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα: «Η επιτυχία του είναι τέτοια, που οι Έλληνες γονείς με βασικό μισθό €830 πληρώνουν 46% περισσότερα για τα ίδια σχολικά είδη σε σχέση με τους Γάλλους γονείς που έχουν βασικό μισθό €1.767».

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται επίσης στην κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά με τη λειψυδρία, χαρακτηρίζοντας τα «6+1 μέτρα, όπως χίλιες +μία νύχτες», δηλαδή «μια ωραία ιστορία για το νου, αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα». Για τον λόγο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη κατέθεσε προχθές σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments