Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Με σχέδιο και συνέπεια η αντιμετώπιση της ακρίβειας [pics]

Στέλιος Πέτσας: Με σχέδιο και συνέπεια η αντιμετώπιση της ακρίβειας [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Στέλιος Πέτσας: Με σχέδιο και συνέπεια η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια στη ΔΕΘ για στήριξη της κοινωνίας

Την ανάγκη να προσεγγίζεται με σοβαρότητα το ζήτημα της ακρίβειας, υπογράμμισε σήμερα το πρωί ο κ. Στέλιος Πέτσας.​

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ακρίβειας, τονίζοντας πως «δουλειά της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών. Τα προβλήματα των πολιτών είναι σοβαρά, όπως είναι το θέμα της ακρίβειας. Για να απαντήσω σε αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το τραπέζι, διαστρέβλωσε τη θέση του πρωθυπουργού, γιατί υπάρχει η πραγματικότητα, αλλά υπάρχει και ο μύθος γύρω από την ακρίβεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 14%. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στα νοικοκυριά. Τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Για αυτό και υπάρχουν συνεχείς στηρίξεις από την κυβέρνηση με διάφορα μέτρα τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει όμως και μύθος. Αυτό που λέει η αντιπολίτευση, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ότι έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην Ελλάδα. Αυτό είναι μύθος. Γιατί ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρώπη ήταν 16,7% την ίδια περίοδο. Δηλαδή είναι δήθεν «εγκληματική» η πολιτική του Μητσοτάκη με 14% και οι άλλοι 26 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άγγελοι όταν έχουν 16,7%, δηλαδή υψηλότερο πληθωρισμό από της Ελλάδας; Νομίζω ότι ο λαϊκισμός εδώ δεν έχει θέση. Για να βοηθήσουμε τους πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οι πολίτες θα κρίνουν αν είναι επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά μη διαφωνούμε για θέματα, που αποτυπώνονται στα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως αυξήθηκε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα. Αν διάλεξε έναν καλοκαιρινό μήνα που αυξήθηκε ο πληθωρισμός κατά 0,1%, με τόσους εισαγόμενους τουρίστες και με τόσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με διάφορες πτυχές της οικονομίας μας, και δεν έλεγε τίποτα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, π.χ. τον Απρίλιο ή τον Μαιο, όταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλότερος από χώρες που ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμφανίζει ως πρότυπα όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, νομίζω πως είναι λανθασμένη η προσέγγισή του, ότι είναι μικροπολιτική, και δεν βοηθάει τους πολίτες να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Ο πολίτης περιμένει στήριξη στο εισόδημά του. Για αυτό ας αφήσουμε τους μύθους και ας ασχοληθούμε με την πραγματικότητα. Ο πολίτης έχει προβλήματα και τα βγάζει δύσκολα πέρα. Άρα, χρειάζεται συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων, αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, μείωση φόρων και εισφορών ώστε να μένει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα στην τσέπη του πολίτη και ταυτόχρονα, συνέχιση της μάχης κατά της αισχροκέρδειας, με περισσότερους ελέγχους και πρόστιμα, αλλά και με ορθολογικότερη διάρθρωση της αγοράς, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο των υψηλών τιμών. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε διάφορες πολιτικές. Τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για να φτάσουν στον κοινό στόχο, αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτές και όχι στους μύθους. Και επίσης, σε σχέση με τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα, εγώ πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα τον βρουν το δρόμο τους. Πρώτο θέμα εδώ και ένα και πλέον χρόνο είναι τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να βρουν το δρόμο τους γρήγορα, ώστε να υπάρχει η σοβαρή αντιπαράθεση που χρειάζεται η χώρα και όχι να ασχολούμαστε με την παραπολιτική».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην επικείμενη ΔΕΘ, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής απάντησε πως «νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει. Το ζήτημα είναι ποια είναι αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια. Εγώ, ως ένας άνθρωπος που ασχολείται πολλά χρόνια με τα δημοσιονομικά, υποστηρίζω ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για την οικονομία. Αυτό βοηθάει τον προϋπολογισμό να τηρείται σωστά και να υπερβαίνει και τους στόχους. Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός σταθμίζει τις εισηγήσεις που δέχεται και τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα δίνουν διέξοδο και ανάσα – μέσα σε ένα περιβάλλον ακρίβειας που είπαμε πριν – σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μια από αυτές αναμένεται φυσικά να είναι οι συνταξιούχοι. Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναφέρομαι σε δυο θέματα που τα συζητάμε και μέσα στο 2024 αλλά είναι και μέσα στη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή η σταδιακή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ας περιμένουμε να ακούσουμε τον Πρωθυπουργό το άλλο Σάββατο τι θα έχει να εξαγγείλει», υπογράμμισε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments