Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Εύθραυστες ισορροπίες και ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Εύθραυστες ισορροπίες και ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η ηγεσία περιμένει την επόμενη κίνηση των 87.

Οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο λεπτές από ποτέ, καθώς η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου βρίσκεται σε μια αδιάκοπη καταιγίδα εξελίξεων, με την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη να εντείνεται καθημερινά. Το σημαντικό «ξεκαθάρισμα» αναμένεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την προσοχή όλων στραμμένη στους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και την επόμενη κίνηση του Παύλου Πολάκη.

Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η πρόταση μομφής κατά του προεδρεύοντος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλειστεί. Ωστόσο, η κατακερματισμένη εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός μοχλός πίεσης. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, που σηματοδοτεί μια επαναπροσέγγιση με τον βουλευτή Χανίων, η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, καθώς και η «προσθήκη» της Πόπης Τσαπανίδου μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ενδέχεται να ανατρέψουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στην ΚΟ και να θέσουν σε κίνδυνο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού έχει μειώσει τον αριθμό των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στους 34, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί κοντά με 31. Η ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου μπορεί να επαναφέρει τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους 35.

Ωστόσο, με το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και τις αποχωρήσεις βουλευτών να είναι ορατές, η κατάσταση παραμένει ρευστή. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου φαίνεται να προσπαθεί να διαχειριστεί μια διπλή πρόκληση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προχωρώντας στη διαγραφή της κυρίας Αθηνάς Λινού, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλει προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση του βουλευτή Χανίων, ώστε να επιστρέψει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε, έστω και προσωρινά, να βοηθήσει την Κουμουνδούρου να επανακαθορίσει κάποιους συσχετισμούς, περιορίζοντας την επιθυμία του κ. Πολάκη να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετά τη διαγραφή της κυρίας Λινού, ο βουλευτής Χανίων φαίνεται να κρατάει σιγή σχετικά με το θέμα της ηγεσίας, το οποίο είχε θέσει στην Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες ημέρες. Σε περίπτωση που προκύψει άμεση σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή με την εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος αποχωρήσεων από το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι κίνδυνοι, ωστόσο, δεν προέρχονται μόνο από τους επτά βουλευτές που αρχικά υπέγραψαν το κείμενο της ομάδας των «87», αλλά και από 12 βουλευτές που δεν στήριξαν την πρόταση του κ. Κασσελάκη για την αντικατάσταση του κ. Φάμελλου στην ΚΟ. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται η κυρία Τσαπανίδου και ο κ. Τσίπρας. Οι «87» βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, προσπαθώντας να καταλήξουν στη στάση που θα κρατήσουν στη συνεδρίαση, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για αυτούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση του Πειθαρχικού την Τρίτη για τον Χρήστο Σπίρτζη θα είναι καθοριστική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί, σκοπεύει να στείλει επιστολή καταγγελίας κατά του κ. Κασσελάκη για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά. Εάν αποφασιστεί η παραπομπή του κ. Σπίρτζη στην Κεντρική Επιτροπή με πρόταση διαγραφής, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ της φρουράς του Τσίπρα και των υποστηρικτών του προεδρικού. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments