Γεωπολιτικά

Η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται την παρουσία της στη Συρία

Η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται την παρουσία της στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η Τουρκία συνεχίζει

Η παρουσία της Τουρκίας στη γειτονική Συρία εμποδίζει την εμπόλεμη χώρα να πέσει υπό την κυριαρχία τρομοκρατικών ομάδων, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

Η παρουσία της Τουρκίας στη γειτονική Συρία εμποδίζει την εμπόλεμη χώρα να πέσει υπό την κυριαρχία τρομοκρατικών ομάδων, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αφού η Δαμασκός δήλωσε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων της δεν αποτελεί προϋπόθεση για καλύτερες σχέσεις με την Άγκυρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες ομάδες ελέγχουν τμήματα της βόρειας Συρίας και η Άγκυρα έχει εξαπολύσει διαδοχικές διασυνοριακές επιθέσεις από το 2016, κυρίως για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ αλλά στις οποίες δεν έχει εμπιστοσύνη.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες κυριαρχούν στις SDF, παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

«Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία εμποδίζει τη διαίρεση του συριακού εδάφους και τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου εκεί», δήλωσε η πηγή του υπουργείου στους δημοσιογράφους μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Θέλουμε να δούμε μια δημοκρατική και ευημερούσα Συρία και όχι μια Συρία που μαστίζεται από αστάθεια και τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος είχε υποστηρίξει τις προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας- έχει επιδιώξει τους τελευταίους μήνες την προσέγγιση με τη Δαμασκό, προσκαλώντας τον Άσαντ στην Τουρκία.

Ο Άσαντ δήλωσε την Κυριακή ότι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός του δεν αποτελεί προϋπόθεση για μια προσέγγιση.

«Ο πρόεδρός μας έχει εκφράσει προσωπικά την ετοιμότητά μας για συνομιλίες και διάλογο σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες παρατηρήσεις της Άγκυρας για συνομιλίες φαίνεται να έχουν αντίκτυπο.

«Έχουμε ξεκάθαρη στάση για τη Συρία», πρόσθεσε η πηγή.

Οι SDF υπό κουρδική ηγεσία ηγήθηκαν της μάχης που εκδίωξε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τα τελευταία απομεινάρια του συριακού εδάφους το 2019. Οι Κούρδοι δημιούργησαν μια ημιαυτόνομη διοίκηση που καλύπτει τμήματα του βορρά και του βορειοανατολικού τμήματος.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε μετά την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011 και έχει σκοτώσει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε έναν πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η μοίρα τους έχει γίνει πολιτική “καυτή πατάτα”, με ορισμένους αντιπάλους του Ερντογάν να υπόσχονται να τους στείλουν πίσω στη Συρία.

Πηγή: Turkish Minute, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments