Διεθνή

Γερμανία: Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη την ακροδεξιά σε 2 κρατίδια

Γερμανία: Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη την ακροδεξιά σε 2 κρατίδια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Γερμανία: Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη την ακροδεξιά σε 2 κρατίδια

Η ακροδεξιά βρίσκεται στα πρόθυρα να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές σε γερμανικά κρατίδια

Η ακροδεξιά βρίσκεται στα πρόθυρα να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές σε γερμανικά κρατίδια για πρώτη φορά από την εποχή των ναζί.

Για ορισμένους στη Γερμανία, η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) είναι ένας κυριολεκτικός εφιάλτης, γράφει το BBC. Αλλά άλλοι, ιδίως στα ανατολικά, λένε ότι το AfD είναι μια ευκαιρία για αλλαγή.

Όλη τη χρονιά, η θερμοκρασία ανεβαίνει στη γερμανική πολιτική και η ψηφοφορία της Κυριακής στη Θουριγγία και τη Σαξονία μπορεί να είναι το σημείο βρασμού.

Η απογοήτευση στρέφει κόσμο προς την ακροδεξιά στη Γερμανία

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Σολτς, μαζί με τους εταίρους του στον συνασπισμό των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, τα πηγαίνουν τόσο άσχημα στη Θουριγγία που μπορεί να μην πάρουν ούτε μία έδρα στο κοινοβούλιο του κρατιδίου – ενώ το AfD βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.

«Ψεύτη!» φώναξε μια μικρή ομάδα ανθρώπων στη Θουριγγία αυτή την εβδομάδα, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέβηκε στη σκηνή της πόλης της Ιένας.

Τα συνθήματα «Volksverräter» ακούγονταν επίσης -μια φράση που σημαίνει «προδότης του λαού» και θεωρείται από πολλούς ότι συνδέεται με τους ναζί.

Στη γειτονική Σαξονία, το AfD βρίσκεται στήθος με στήθος με το συντηρητικό CDU.

Η επίθεση με μαχαίρι την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ένας Σύρος αιτών άσυλο και ύποπτος ισλαμιστής κατηγορείται ότι σκότωσε τρεις ανθρώπους, έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι διαδοχικές κυβερνήσεις χειρίστηκαν τη μετανάστευση.

Μια βιαστική – θα μπορούσε κανείς να πει ακόμη και πανικόβλητη, σύμφωνα με το BBC – αντίδραση έκανε τους υπουργούς να ανακοινώσουν αυστηρότερους νόμους για το άσυλο και την εγκληματικότητα.

Οι άνθρωποι μιλούν επίσης ότι θέλουν να καταπολεμήσουν αυτό που θεωρούν ως υπερβολικά ενθουσιώδεις πράσινες πολιτικές, κρατικές παρεμβάσεις και απερίσκεπτη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Στα ανατολικά όλα αυτά συνδυάζονται με μια απογοήτευση που υποβόσκει εδώ και χρόνια, ακόμη και δεκαετίες.

Θουριγγία: Από την Αριστερά στην Ακροδεξιά;

Στη Θουριγγία, γράφει η Deutsche Welle, των 2 εκατομμυρίων κατοίκων η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δίνει πρωτιά με 33% στην ακροδεξιά Ενναλακτική για τη Γερμανία, 22% στους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και ένα εντυπωσιακό 17% στη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, με φανατικούς υποστηρικτές και μια προσωποπαγή προεκλογική εκστρατεία με το πρόσωπο της «Σάρα ». 14% φαίνεται να λαμβάνει η κυβερνώσα Αριστερά ενώ όλα δείχνουν πανωλεθρία για τα κόμματα της ομοσπονδιακής συγκυβέρνησης: 7% Σοσιαλδημοκράτες, 3% Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κάτω του 3%.

Σαξονία: «Τείχος προστασίας» κατά της AfD

Στη Σαξονία όλα παίζονται για την πρώτη θέση με τους Χριστιανοδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους, στο 33% και το AfD στο 31%. Ακολουθούν: Συμμαχία Βάγκενκνεχτ 12%, Σοσιαλδημοκράτες 7%, Πράσινοι 6%. Οι Φιλελεύθεροι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που δεν καταγράφουν καν οι δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments