Διεθνή

Μ.Φρεντέρικσεν: Δανικά F-16 επιχειρούν στην Ουκρανία

Μ.Φρεντέρικσεν: Δανικά F-16 επιχειρούν στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που δώρισε η Δανία «επιχειρούν στην Ουκρανία».

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που δώρισε η Δανία «επιχειρούν στην Ουκρανία», δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν στο συνέδριο Globsec στην Πράγα στις 31 Αυγούστου.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Kyiv Independent, η Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά υπερήφανη» που τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται, προσθέτοντας ότι ήθελε να τα στείλει «από την αρχή του πολέμου».

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση σχετικά με το αν είναι καλή ιδέα ή όχι», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πολύμηνη συζήτηση μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για το αν πρέπει ή όχι να προμηθεύσουν το Κίεβο με F-16.

Η Φρέντερικσεν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι στα χειριστήρια των αεροσκαφών «κάνουν καλή δουλειά», αλλά πρόσθεσε: «Δυστυχώς, χάσαμε έναν από αυτούς πρόσφατα».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας επιβεβαίωσε στις 29 Αυγούστου ότι ένα F-16, το οποίο είχε παραδοθεί πρόσφατα στη χώρα και το οποίο χειριζόταν ο πιλότος Oleksii Mes, είχε συντριβεί ενώ αμυνόταν εναντίον μιας μαζικής ρωσικής επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον της χώρας στις 26 Αυγούστου.

Ο Mes σκοτώθηκε κατά τη συντριβή.

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα της F-16 στις αρχές Αυγούστου, ένα χρόνο αφότου οι σύμμαχοί της σχημάτισαν το συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους για να υποστηρίξουν το Κίεβο με εκπαίδευση και αεροσκάφη.

Αυτή η πρώτη παρτίδα αναφέρθηκε τότε ότι προμηθεύτηκε από την Ολλανδία. Δεν είναι σαφές αν αυτές οι αρχικές αναφορές ήταν εσφαλμένες ή αν υπήρξαν περαιτέρω παραδόσεις έκτοτε.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν τα δανέζικα F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή Κουρσκ, η Φρέντρικσεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή της «δε θέτει περιορισμούς στα F-16, εφόσον αυτό είναι εντός του διεθνούς δικαίου».

«Δεν θα σχολιάσω συγκεκριμένες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments