Διεθνή

Σοκ στη Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς

Σοκ στη Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σοκ στη Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία, δείχνουν τα exit poll.

Την πρώτη θέση στο κρατίδιο της Θουριγγίας κατακτά το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας, σύμφωνα με exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει το 33,5% έναντι 23,4% το 2019, ακολουθούμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες με 24,5%, (21,7% το 2019). Το νεοσύστατο λαϊκιστικό κόμμα, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht ή BSW, ήρθε στην τρίτη θέση με 14,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήραν 6,5%, 4% και 1% αντίστοιχα από 8,2%, 5,2% και 5% το 2019.

Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται στη Σαξονία

Οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα της ακροδεξιάς στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι κυβερνούν τη Σαξονία από την επανένωση πριν από 30 και πλέον χρόνια, φάνηκε να εξασφαλίζουν το 32% των ψήφων έναντι 32,1% το 2019.

Όμως το AfD ήταν πολύ κοντά τους με 31,5% στο exit poll του ZDF, από 27,5% το 2019, με τη λαϊκιστική BSW να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,5%.

Το SPD καταγράφει 7,5%, οι Πράσινοι 5% και οι Φιλελεύθεροι 1%

Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τοπική οργάνωση του AFD χαρακτηρίζεται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική».

Το AfD και στα δύο κρατίδια παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «διαπιστωμένα ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα». Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν συνεργάζεται με το AfD, θα είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Στη Δρέσδη πιθανότατα θα παραμείνει πρωθυπουργός ο χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Κρέτσμερ, που συγκυβερνά σήμερα με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Αντίθετα, στην Ερφρούρτη ο Μπόντο Ράμελο ο μόνος πρωθυπουργός της Αριστεράς δεν έχει πολλές πιθανότητες επανεκλογής. Αιτία είναι το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που αποχώρησε από την Αριστερά, διεκδικεί διψήφια ποσοστά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο μετεκλογικά.

Η τρομοκρατική ισλαμιστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα με τρεις νεκρούς στο Ζόλινγκεν ενισχύει τα δύο κόμματα της Ακροδεξιάς και της Βάγκενκνεχτ που ακολουθούν την ίδια γραμμή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και φιλορωσική στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης Σολτς Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι κινούνται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι είναι αμφίβολο αν θα πιάσουν το πλαφόν κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα στείλει σίγουρα μηνύματα και για το Βερολίνο. Δεν θα δρομολογήσουν άμεσα πολιτικές εξελίξεις για την κυβέρνηση Σολτς. Οι Ανατολικογερμανοί ψηφίζουν διαφορετικά, είναι πιο ευάλωτοι στον ακροδεξιό εθνικο-λαϊκισμό. Αλλά για τα κυβερνητικά κόμματα στο Βερολίνο είναι η χειρότερη αφετηρία για τις παγγερμανικές εκλογές σε έναν χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments