Νέα

Fed: Πώς μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις $1 τρισ. στην Κίνα

Fed: Πώς μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις $1 τρισ. στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, liberal.gr, Fed: Πώς μπορεί

Οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορεί να ρευστοποιήσουν δολαριακά περιουσιακά στοιχεία μέχρι $1 τρισ. καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώνει το κόστος χρήματος.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορεί να ρευστοποιήσουν δολαριακά περιουσιακά στοιχεία μέχρι $1 τρισ. καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώνει το κόστος χρήματος, κίνηση που ενδεχομένως να ισχυροποιήσει το γουάν έως και 10%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurizon Capital.

Ο Stephen Jen, πρώην γκουρού της Morgan Stanley στο χώρο των ισοτιμιών και νυν διευθύνων σύμβουλος της Eurizon Capital, θεωρεί ότι οι ισοτιμίες είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που σήμερα δεν τιμολογούν σωστά οι αγορές. Εκτιμά ότι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τις κινεζικές επιχειρήσεις μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος κατά 5% έως 10%.

Γνωστός στις αγορές για τη θεωρία «το χαμόγελο του δολαρίου», ο Jen εκτιμά ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει πάνω από $2 τρισ. σε ξένες επενδύσεις από την περίοδο της πανδημίας. Έχουν «παρκάρει» τη ρευστότητα αυτή σε assets που πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι περιουσιακά στοιχεία σε γουάν.

Όταν η Fed μειώσει το κόστος δανεισμού η ελκυστικότητα των δολαριακών assets θα αρχίσει να φθίνει, εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει επαναπατρισμό $1 τρισ. καθώς η επιτοκιακή διαφορά της Κίνας με τις ΗΠΑ θα συρρικνωθεί, ανέφερε σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

«Το υψηλό επιτόκιο στις δολαριακές καταθέσεις «καμουφλάρει» την υποκείμενη ποιοτική επιδείνωση του δολαρίου. Τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ έχουν διευρυνθεί σταθερά σε ανησυχητικά επίπεδα. Παρόλο που οι αναλυτές στον χώρο του συναλλάγματος δεν έχουν αναφερθεί στα δίδυμα ελλείμματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για το δολάριο. Τα υψηλά δολαριακά επιτόκια έχουν επίσης προσελκύσει χρήμα που δεν είναι πιστό στο δολάριο, όπως είναι οι εισπράξεις των Κινέζων εξαγωγέων», αναλύει ο Jen.

Ο Jen πιστεύει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πιο επιθετικά απ’ ό,τι περιμένουν οι αγορές αν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχιστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με το υπερτιμημένο δολάριο, τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ και την προοπτική μιας απαλής προσγείωσης, είναι οι κύριοι λόγοι που ενισχύουν την πεποίθηση του ότι το δολάριο θα πέσει.

Το αποτέλεσμα θα είναι ότι το κινεζικό γουάν θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου. Σήμερα ένα δολάριο αγοράζει 7,12 γουάν.

Το προβλεπόμενο ράλι του γουάν μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ορμή αν η νομισματική αρχή της Κίνας αποφασίσει να μην παρέμβει απορροφώντας δολάρια. H πρόβλεψη για άνοδο του γουάν ενισχύθηκε πρόσφατα μετά την ομιλία του προέδρου της Fed στη σύνοδο του Jackson Hole στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Εκεί, ο Jerome Powell ξεκαθάρισε ότι είναι καιρός για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η κίνηση που προβλέπει ο Jen δεν θα συμβεί αμέσως μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων από πλευράς Fed. Eίναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι μειώσεις επιτοκίων στο δολάριο επιταχυνθούν εν μέσω «απαλής προσγείωσης» της οικονομίας, δηλαδή αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Μία σοβαρή επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει η εκτόξευση του γουάν μπορεί να είναι η φυγή από τα carry trades με χρηματοδότη το κινεζικό νόμισμα, κάτι αντίστοιχο με το κλείσιμο των carry trades σε γιέν που τάραξε τις παγκόσμιες αγορές νωρίτερα τον Αύγουστο, προκαλώντας δονήσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και στις ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών.

Πιο απλά, το «κραχ» των carry trades σε γουάν μπορεί να προκαλέσει νέο πανικό και ξεπούλημα, ιδιαίτερα στις ασιατικές αγορές.

Το Πεκίνο βέβαια μπορεί να παρέμβει για να περιορίσει την ακραία μεταβλητότητα. Ιστορικά έχει δείξει επιφυλακτικότητα στις επιθετικές ανόδους του γουάν καθώς η ενδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Mπορούν οι φόβοι για πτώση του δολαρίου να φανούν υπερβολικοί; Σύμφωνα με τη Societe Generale, για να υπάρξει παρατεταμένη τσουλήθρα του δολαρίου θα πρέπει οι αποδόσεις κεφαλαίων σε άλλες αγορές να βελτιωθούν σημαντικά.

Υπάρχει και η πιθανότητα η Fed να μην κινηθεί τόσο επιθετικά όσο προσδοκούν οι αγορές, κάτι που θα καταστήσει το δολάριο υπερπουλημένο. Σε έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs ανέφερε ότι είναι δύσκολο να επικρίνει κανείς το σορτάρισμα του δολαρίου ένα μήνα πριν από το ξεκίνημα του κύκλου χαλάρωσης.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα είναι αρκετά δυνατά ώστε η Fed να ακολουθήσει πιο βαθμιαία πορεία απ’ ό,τι τιμολογούν οι αγορές σήμερα.

Πηγή:liberal, Χρήστος Γεωργίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments