Policy Briefs

Crash test για τον Σολτς οι εκλογές στα ανατολικά κρατίδια

Crash test για τον Σολτς οι εκλογές στα ανατολικά κρατίδια
Οριακά στο 5% ο συνασπισμός του

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο εκλογικό crash test αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας στη Σαξονία και τη Θουριγγία μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον ομοσπονδιακό συνασπισμό του.

Αν και τα δύο κρατίδια αντιπροσωπεύουν μόλις τέσσερα και δύο εκατομμύρια πολιτών αντίστοιχα, οι εκλογές σε αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Γερμανία συνολικά.

«Η αλλαγή στη Γερμανία δεν θα έρθει από το Βερολίνο, αλλά από την Ανατολή», υποστηρίζει το ακροδεξιό AfD, το οποίο στη Θουριγγία είναι αρκετά πιο εξτρεμιστικό από το ομοσπονδιακό κόμμα σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του κρατιδίου.

Οι εκλογές στο κρατίδιο ήταν «μια ευκαιρία να στείλουμε ένα ιστορικό μήνυμα πέρα από τη Θουριγγία για ολόκληρη τη Γερμανία», έγραψαν οι περιφερειακοί ηγέτες του κόμματος Μπιερν Χέκε και Στέφαν Μέλερ, υποσχόμενοι «ένα σήμα εκκίνησης για ένα καλύτερο μέλλον με ευημερία, αξιοπρέπεια και ελευθερία».

Το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στα δύο κρατίδια, ενώ τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σολτς προβλέπεται να χάσουν τις έδρες τους, καθώς τα ποσοστά τους πλησιάζουν οριακά στο απαιτούμενο όριο του 5%.

Ένα αποτέλεσμα στο οποίο και τα τρία κυβερνητικά κόμματα – οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς (SPD/S&D), οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP (Renew) – δεν θα καταφέρουν να μπουν σε κανένα από τα δύο περιφερειακά κοινοβούλια θα μπορούσε να κλονίσει δραστικά τον ομοσπονδιακό συνασπισμό, ιδίως το κόμμα του Σολτς το οποίο δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το όριο του 5% σε εκλογές κρατιδίων.

Το SPD συγκεντρώνει σήμερα ποσοστό 6%, αρκετά εντός του περιθωρίου σφάλματος για να πέσει κάτω από το όριο, ενώ οι εταίροι του στον συνασπισμό βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση.

«Μια φορά στο παρελθόν, ένας καγκελάριος του SPD (ο Γκέρχαρντ Σρέντερ) είχε διαλύσει την Μπούντεσταγκ με έμμεσο τρόπο μετά από εκλογές σε κρατίδιο», δήλωσε η πολιτική επιστήμονας Ούρσουλα Μινχ στην Tagesspiegel την Πέμπτη, αναφερόμενη στο 2005, όταν ο Σρέντερ ζήτησε πρόωρες εκλογές μετά το ιστορικά κακό αποτέλεσμα του SpD, 37%, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μάιο του 2005, δεν είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας που ψηφίζει [αυτόν] τον Σεπτέμβριο, αλλά τρία κρατίδια που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 11,5% του εκλογικού σώματος», σημείωσε η ίδια.

Μετά τις εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία αυτό το Σαββατοκύριακο, το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου θα προσέλθει επίσης στις κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η μετανάστευση κυρίαρχη την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας

Μετά από την επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν την περασμένη Παρασκευή, η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν εξαιρετικά έντονη και η συζήτηση αφορούσε σχεδόν μόνο τη μεταναστευτική πολιτική. Από τη μία, η κυβέρνηση και από την άλλη η συντηρητική αντιπολίτευση του CDU να συναγωνίζονται για το ποιος θα προβάλει την πιο σκληρή ρητορική με στόχο να αποτρέψουν μια σαρωτική νίκη του AfD.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μετανάστευση είναι σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα στη Σαξονία. Δυστυχώς για τον Σολτς, οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο το CDU και το AfD για την επίλυση του προβλήματος. Στη Θουριγγία, το συντηρητικό κόμμα έρχεται δεύτερο, με τους ψηφοφόρους να πιστεύουν ότι η ακροδεξιά είναι πιο αποτελεσματική.

Αν και τα κρατίδια δεν έχουν επίσημο λόγο στην εξωτερική πολιτική, η προεκλογική εκστρατεία περιελάμβανε συζητήσεις για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, στις οποίες πολλοί στην ανατολική Γερμανία αντιτίθενται.

Το θέμα συζητείται ευρέως στην Ανατολική Γερμανία, με πολλούς να προτρέπουν να σταματήσουν οι παραδόσεις και να ζητούν άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Τη θέση αυτή πρόβαλε έντονα νεοσύστατο και το αριστερό BSW. «Θα συμμετάσχουμε μόνο σε μια κυβέρνηση του κρατιδίου που θα λάβει σαφή θέση υπέρ της διπλωματίας και κατά της προετοιμασίας ενός πολέμου», δήλωσε τον Ιούλιο η επικεφαλής του κόμματος Σάχρα Βάγκενκνεχτ.

Ενώ το ακροδεξιό AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία, το «cordon sanitaire» στη Γερμανία έχει μέχρι στιγμής κρατήσει, με όλα τα μεγάλα κόμματα να δεσμεύονται να μην συνεργαστούν μαζί τους.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να φέρει το συντηρητικό CDU στη δύσκολη θέση να αναγκαστεί να αναζητήσει συνασπισμό με το αριστερό BSW, καθώς άλλες επιλογές χωρίς το AfD δεν μπορούν να επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments