Policy Briefs

Κομισιόν: Οι τελευταίες υποψηφιότητες για τις θέσεις των νέων Επιτρόπων

Κομισιόν: Οι τελευταίες υποψηφιότητες για τις θέσεις των νέων Επιτρόπων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες έληξε στις 30 Αυγούστου.

Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες έληξε στις 30 Αυγούστου.

Βουλγαρία

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva και ο πρώην υπουργός Οικολογίας Julian Popov προτάθηκαν ως οι δύο υποψήφιοι της Βουλγαρίας για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου την Παρασκευή (30 Αυγούστου).

Οι υποψηφιότητες προφανώς συζητήθηκαν αργά την Παρασκευή μεταξύ του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ και του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ και επιβεβαιώθηκαν με ανάρτηση στο Χ από την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Αυτό καθιστά τη Βουλγαρία τη μόνη χώρα που ικανοποίησε το αίτημα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προταθούν ένας άνδρας και μια γυναίκα υποψήφιοι από κάθε χώρα εντός της προθεσμίας της 30ής Αυγούστου.

Ιταλία

Ο νέος Επίτροπος της ΕΕ που ανακοινώθηκε από την Ιταλία, ο Raffaele Fitto, έχει πίσω του μια μακρά πολιτική καριέρα που ξεκίνησε στην Απουλία.

Γεννημένος στο Maglie της επαρχίας του Λέτσε το 1969 και πτυχιούχος της Νομικής, εξελέγη το 1990 περιφερειακός σύμβουλος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (DC), το πρώτο από μια σειρά θέσεων που θα τον οδηγούσαν στις Βρυξέλλες πρώτα ως βουλευτή (το 1999, το 2014 και το 2019) και τώρα ως επίτροπο.

Δανία

Η Δανία πρότεινε τον Dan Jørgensen για να συμμετάσχει στη δεύτερη ομάδα επιτρόπων της Ursula von der Leyen.

Η ευρέως αναμενόμενη υποψηφιότητα του Jørgensen, ενός σοσιαλδημοκράτη, ήταν μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.

Ο Jørgensen δεν είναι νέος στις Βρυξέλλες, καθώς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 2004 ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2013.

Βέλγιο

Το Βέλγιο δεν έχει ακόμη καταφέρει να προτείνει επίτροπο, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή.

Είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται ευρέως να διορίσει άνδρα επίτροπο, παρά την πίεση της φον ντερ Λάιεν για ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Μόνο πολύ λίγες γυναίκες υποψήφιες Ευρωπαίες Επίτροποι έχουν προταθεί μέχρι στιγμής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments