Πολιτική

“Μέτρα με μέτρο” θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

“Μέτρα με μέτρο” θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [369714] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ OPEN "ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ" (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό θα είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Κεντρικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα είναι η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή και η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει παρεμβάσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως η κοινωνία, η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση, η ακρίβεια και η φορολογία, με ορίζοντα τριών ετών.

Η κυβερνητική στρατηγική, που θα αναλύσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Κεντρική έννοια είναι η λογοδοσία, με στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Οι παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αναμένονται να είναι στοχευμένες, προσεκτικά σχεδιασμένες και ρεαλιστικές. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αποκατάσταση αδικιών, όπως αυτές που αφορούν τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να τροποποιηθεί ο βασικός κορμός του νόμου.

«Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στοχευμένες παρεμβάσεις για να καταστεί το σύστημα πιο δίκαιο. Θέλουμε τα βάρη να κατανέμονται δικαιότερα. (…) Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο, καθώς δεν είναι δυνατόν ένας ιδιοκτήτης καφέ με 10 σερβιτόρους να δηλώνει λιγότερους εργαζόμενους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στους πολίτες όταν αυτό είναι αναγκαίο.

«Η δημοσιονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι προτεραιότητες. Κάθε ευρώ που επενδύουμε και διαθέτουμε πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην υποστήριξη των ευάλωτων. Η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων είναι ο «πυλώνας» που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος διαβίωσης. (…) Η αύξηση των εισοδημάτων θα συνεχιστεί, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά, οι αυξήσεις θα παραμείνουν, και οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στο να διευκολύνουν τους πολίτες να τα βγάζουν πέρα» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Η καταπολέμηση της ακρίβειας παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επαναφορά του μέτρου της προαιρετικής μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% για τα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να ανανεώνουν κάθε δύο εβδομάδες τους κωδικούς των προϊόντων που θα προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή, ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τιμές θα παραμείνουν μειωμένες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι τιμές να «κλειδώσουν» για τρεις μήνες.

Κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει πακέτο παροχών, καθώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν αύξηση των δαπανών για το 2025 κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ποσό που έχει σχεδόν καλυφθεί. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση αυτού του ποσού και τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου.

Ρεαλιστικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν στα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας. Σε προτεραιότητα το στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα, ενώ τομές αναμένεται να ανακοινωθούν στη δημόσια υγεία με έμφαση τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο δημοσιονομικός χώρος αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπιση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει την ανακοίνωση ορισμένων μέτρων για την υποστήριξη των πολιτών.

Η προσοχή στρέφεται στις αναμενόμενες βελτιώσεις στον τομέα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επεκταθεί ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που θα έχουν μειωμένο κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημά τους, κάτι που ισχύει για οικισμούς και νησιά με συγκεκριμένο πληθυσμό. Επίσης, δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα κατά τον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο καθορίζει τη φορολόγηση των επαγγελματιών.

Ακόμη, οι συνταξιούχοι θα λάβουν στήριξη μέσω της αύξησης των συντάξεων για το 2025, καθώς και με την καταβολή επιδόματος σε όσους έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments