Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Το πολιτικό προφίλ των υποψηφίων προέδρων

ΠΑΣΟΚ: Το πολιτικό προφίλ των υποψηφίων προέδρων

Πηγή Φωτογραφίας: [369795] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ECONOMIST (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παρουσιάζει η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία των βασικότερων διεκδικητών της ηγεσίας.

Στο ΠΑΣΟΚ, η πολιτική διαπάλη αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ιδιαίτερα πολιτισμένη. Η απουσία “μαχαιρωμάτων” και δημόσιων εντάσεων το κάνει να μην διαφέρει από ένα ελληνικό κόμμα, αν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ και έχουν ήδη προσεγγίσει κάποιους υποψηφίους για να μετακινηθούν εκεί τώρα που το κόμμα τους δέχεται πυρά.

Τα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και προετοιμάζονται για την κρίσιμη μάχη. Όλοι οι υποψήφιοι καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να είναι ανάμεσα στους δύο που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Αρχικά, φαβορί θεωρούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αλλά στην πορεία ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και την Άννα Διαμαντοπούλου να ξεκινά δυναμικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και είναι πολιτικό τέκνο της εποχής του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης. Η δύναμή του προερχόταν από το εκτενές δίκτυο υποστηρικτών που είχε, αν και πρόσφατα έχει χάσει αρκετούς, κυρίως βουλευτές. Του αναγνωρίζεται ότι έχει συμβάλει στην αύξηση του χαμηλού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας, όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, παιδιά της δεκαετίας του ’80, γιοι μεσαίων στελεχών του κόμματος που ήταν πάντα κοντά στην εξουσία. Ο Δούκας προερχόταν από το σημιτικό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε οικογενειακώς κοντά στον Γ.Α.Π., χωρίς να αντιταχθεί στα μνημόνια, τα οποία θεωρούσε αναγκαία. Έτσι, παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να αμφισβητεί τις επιλογές του, οι οποίες τότε ήταν αμφιλεγόμενες για την αριστερά. Σήμερα, το πολιτικό στρατόπεδό του περιλαμβάνει μια ποικιλία απόψεων, χωρίς σαφές πολιτικό πλαίσιο. Έχει υποστηρικτές από φιλο-ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σφοδρούς αντι-ΣΥΡΙΖΑ, από ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων μέχρι βουλευτές που ψήφισαν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και από άτομα που είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι φανατικούς υποστηρικτές τους.

Ο Παύλος Γερουλάνος, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους, προέρχεται από μεγαλοαστική οικογένεια, είναι τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη και σχεδόν όλα τα ονόματα των προγόνων του έχουν δοθεί σε οδούς στην Αθήνα. Στο ΠΑΣΟΚ εισήλθε με τη βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου, υπό την ηγεσία του οποίου ανέλαβε υπουργικό αξίωμα. Ωστόσο, η πολιτική του επιρροή αυξήθηκε όταν αποφάσισε να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενος έναν πιο σοσιαλιστικό λόγο, αντί να ακολουθήσει τον Παπανδρέου στη δημιουργία του νέου του κόμματος. Σήμερα προτείνει μια πατριωτική πολιτική και έχει ονομάσει το πρόγραμμά του «Αναγέννηση». Αυτή είναι η δεύτερη φορά που είναι υποψήφιος, καθώς στην πρώτη του προσπάθεια είχε χαμηλές επιδόσεις. Αυτή τη φορά, οι προσδοκίες είναι υψηλές και οι υποστηρικτές του ελπίζουν σε μια ανατροπή.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία θεωρείται η πιο απροσδόκητη υποψηφιότητα, μπήκε τελευταία στην προεκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση (Interview) την κατατάσσει στην τρίτη θέση. Διαθέτει ένθερμους υποστηρικτές στην πολιτική, αν και αντιμετωπίζει κριτική για την αποστασιοποίησή της τα προηγούμενα χρόνια. Το πλεονέκτημά της είναι η κυβερνητική και ευρωπαϊκή εμπειρία, ωστόσο το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής αποτελεί μειονέκτημα, όπως και για τον Χάρη Δούκα. Η Άννα Διαμαντοπούλου εκπροσωπεί το εκσυγχρονιστικό κέντρο και το (πρώην) αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments