Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο χορός των δελφίνων για την προεδρία

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο χορός των δελφίνων για την προεδρία

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η τάση των 87 δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη υποψήφιο.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σύντομα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι αναταραχές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται. Σημαντικά στελέχη θέτουν ανοιχτά ή έμμεσα ζήτημα αμφισβήτησης του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και ζητούν τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών.

Στο επίκεντρο του ζητήματος ηγεσίας βρίσκονται εξέχοντα μέλη των «87», όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο απομακρυνθείς πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει αποπεμφθεί (προσωρινά;) από την κοινοβουλευτική ομάδα. Με νέα ανάρτησή του, ο Πολάκης αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, γεγονός που φαίνεται να διαψεύδει τις ελπίδες ότι θα υποχωρούσε μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν ως ένδειξη καλής θέλησης και προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ του προέδρου και του βουλευτή Χανίων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, έθεσε εμμέσως υπό αμφισβήτηση τον Κασσελάκη, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συμμετάσχει ως υποψήφιος στη διαδικασία, εφόσον αυτή ανοίξει επίσημα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, παραμένει προσηλωμένος σε αυτή την επιλογή, ανεξαρτήτως των αντιπάλων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου έχει ήδη προταθεί η πιθανότητα αναβολής της για δύο εβδομάδες. Όλοι, είτε υποστηρίζουν είτε αντιτίθενται στις εκλογές για την εκλογή προεδρίας, συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να κλείσει αυτός ο νέος κύκλος εσωστρέφειας, ο οποίος πλήττει το κόμμα και το απομακρύνει από την κοινωνία και τη βάση του. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η φθορά αναμένεται να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής κατά του προέδρου και να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας από τη βάση, απαιτείται το 50%+1 των ψήφων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από 300 μέλη.

Η ομάδα των «87» αριθμεί πάνω από 100 μέλη, ενώ υπάρχει και σημαντικός αριθμός στελεχών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Παύλο Πολάκη. Ωστόσο, η εκτίμηση του αριθμού αυτής της δεύτερης ομάδας είναι αβέβαιη, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη και μπορεί να έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις μαζί του.

Με τις ισορροπίες να είναι ιδιαίτερα ασταθείς, η κυρίαρχη εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι σχεδόν 130 ψήφοι θεωρούνται σίγουρες υπέρ της πρότασης μομφής. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προάγει τον Νίκο Παππά, αντικαθιστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο, ανατρέπει ξανά την κατάσταση, καθώς ο Νίκος Παππάς, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, είχε σημαντική επιρροή στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Μάλιστα, πριν την «προαγωγή» του, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει με κάποιο τρόπο προτάσεις των «87», κάτι που τώρα ο Κασσελάκης έχει διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί.

Ωστόσο, και στο στρατόπεδο του Παππά υπάρχουν διαφωνίες, καθώς στελέχη όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, που τον είχε υποστηρίξει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, θεωρούν πλέον ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει προσφυγή στη βάση.

Επισημαίνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή ήταν προγραμματισμένη να συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί μέχρι μετά την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή οι προεδρικοί, δεν επιθυμούν να προσφύγουν στις κάλπες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εκφράσει αυτή την προτίμηση μέσω των εσωκομματικών του κινήσεων και δημόσιων δηλώσεών του. «Θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν να αναμετρηθούμε με το μέλλον με αξιοπρέπεια», είχε επισημάνει σε μήνυμά του προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, επισημαίνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει δηλώσει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν επιθυμεί να ταλαιπωρήσει περαιτέρω τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό να αποφευχθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments