Γεωπολιτικά

Τι στόχο έχει η μεγαλύτερη επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη;

Τι στόχο έχει η μεγαλύτερη επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Τι στόχο έχει

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο στόχος της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη είναι να ανοίξει τελικά το δρόμο για την ίδρυση περισσότερων οικισμών.

Η συνεχιζόμενη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, που ονομάστηκε Επιχείρηση “Summer Camps”, δεν είναι η πρώτη του είδους της στα κατεχόμενα εδάφη, αλλά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο ισραηλινός στρατός την ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου με ταυτόχρονες επιδρομές σε τέσσερις περιοχές της βόρειας Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον ένοπλων μαχητών.

Οι επιδρομές ξεκίνησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Φαραά, στην επαρχία Τούμπας, στην Τουλκάρμ και στον καταυλισμό Νουρ Σαμς, στην επαρχία Τουλκάρμ, και στον καταυλισμό Τζενίν. Τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αποσυρθεί μέχρι την Τετάρτη από τη Φαραά και το Νουρ Σαμς, αλλά οι επιδρομές συνεχίστηκαν στην Τζενίν.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που εδρεύει στη Ραμάλα.

Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού φαίνεται να είναι μια ενισχυμένη εκδοχή των καθημερινών επιδρομών που πραγματοποιεί στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα κατά της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι αυξημένες επιδρομές αποσκοπούν στην εξουδετέρωση ένοπλων πυρήνων στη βόρεια Δυτική Όχθη και στη διατάραξη των δυνατοτήτων τους, ώστε να τους εμποδίσουν να ανοίξουν άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση.

Ο στόχος του Ισραήλ δεν μπορεί, ωστόσο, να επιτευχθεί με μία και μόνο επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο στη Δυτική Όχθη και υποδηλώνει τι πρόκειται να συμβεί βραχυπρόθεσμα.

Περισσότεροι ισραηλινοί οικισμοί;

Με αυτή την τελευταία επιχείρηση, το Ισραήλ ελπίζει να επιλύσει την κατάσταση ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, όπου οι ένοπλες ομάδες πολλαπλασιάζονται εδώ και αρκετό καιρό και καθώς το Ισραήλ έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο στο οικιστικό του σχέδιο, με περισσότερους από 800.000 εποίκους να ζουν στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον Ιμάντ Αμπού Αουάντ, δημοσιογράφο και διευθυντή του Κέντρου “Al-Quds for Palestinian and Israeli Studies” με έδρα τη Ραμάλα. 

«Το Ισραήλ επιδιώκει να ελέγξει την πλειονότητα της μη εποικισμένης γης στη Δυτική Όχθη και να πολιορκήσει πόλεις και χωριά στην περιοχή», δήλωσε ο Αουάντ στο Al-Monitor.

Πιστεύει ότι η επιχείρηση «Summer Camps», στην εξάλειψη των ένοπλων ομάδων, είναι η πρώτη φάση ενός σχεδίου, που ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον για την επίλυση της σύγκρουσης. 

Επίσης, σημείωσε ο Αουάντ, το Ισραήλ καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές σε πόλεις και κωμοπόλεις και μιλά για εκτοπισμό των κατοίκων σε ορισμένες περιοχές. Προβλέπει ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στο επόμενο στάδιο της αυξανόμενης στρατιωτικής πίεσης.

«Αυτό είναι το μόνο προβλέψιμο σενάριο στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Αουάντ. Αυτό που κάνει αυτό το σενάριο αληθοφανές, υποστήριξε, είναι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και η επιρροή που ασκούν σε αυτήν ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, οι οποίοι υποστηρίζουν την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Όπως το βλέπει ο Αουάντ, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επεκτείνει τους οικισμούς ελλείψει σημαντικής διεθνούς ή περιφερειακής πίεσης και λογοδοσίας.

Περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις;

Ο Σάρι Οράμπι, Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, πιστεύει ότι η Επιχείρηση “Summer Camps” δεν θα είναι ένα παρατεταμένο γεγονός, επειδή το Ισραήλ δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιβάλει άμεση στρατιωτική κατοχή ή να ελέγξει στρατόπεδα και πόλεις της Δυτικής Όχθης. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η επιχείρηση μπορεί να ακολουθηθεί από μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα», δήλωσε στο Al-Monitor.

Ο Οράμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση «Summer Camps» δεν είναι το αποκορύφωμα της στρατιωτικής πίεσης και της κλιμάκωσης, αλλά σχεδιάστηκε για να διαλύσει τους ένοπλους πυρήνες και τις στρατιωτικές δομές τους και να καταστρέψει τις υποδομές. Πιστεύει επίσης ότι το Ισραήλ ελπίζει να στρέψει τους πολίτες εναντίον των ένοπλων ομάδων, παραδειγματιζόμενο από την καταστροφή στην Τζενίν και την Τουλκάρμ λόγω της παρουσίας τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

Σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύει ο Οράμπι, ο απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι να αυστηροποιηθεί ο ισραηλινός έλεγχος στη Δυτική Όχθη και ενδεχομένως να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι από ορισμένες περιοχές για να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερους οικισμούς. «Αλλά δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο στο εγγύς μέλλον ή την προσεχή περίοδο», δήλωσε.

Γάζα στη Δυτική Όχθη;

Η εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών της Δυτικής Όχθης μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, όπου οι δυνάμεις του έχουν πολιορκήσει νοσοκομεία, έχουν κλείσει δρόμους που οδηγούν σε πόλεις και καταυλισμούς, έχουν ισοπεδώσει δρόμους και έχουν καταστρέψει την ηλεκτρική υποδομή και το δίκτυο ύδρευσης. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς στις 28 Αυγούστου ανάρτησε στο Χ ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή στη Δυτική Όχθη όπως ακριβώς την αντιμετώπισε στη Γάζα και ζήτησε την προσωρινή εκκένωση του πληθυσμού της Δυτικής Όχθης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιχείρησης, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Η επίθεση που ξεκίνησε το Ισραήλ αποτελεί συνέχεια ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον του λαού μας, της γης μας και των ιερών μας τόπων. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Οι αρχές της κατοχής και η αμερικανική πλευρά, η οποία παρέχει προστασία και υποστήριξη σε αυτή την κατοχή για να συνεχίσει τον πόλεμό της εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας, θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη», ανέφερε ο επίσημος εκπρόσωπος της ΠΑ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, σε ανακοίνωσή του.

Αυτή η πολιτική, πρόσθεσε, «δεν θα φέρει ασφάλεια και σταθερότητα σε κανέναν και όλοι θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της ισραηλινής ανοησίας».

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η στρατιωτική επιχείρηση είναι μια προσπάθεια να υλοποιηθούν τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και την επέκταση του κτηνώδους γενοκτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε πόλεις, κωμοπόλεις και στρατόπεδα στη Δυτική Όχθη». Αναφέρει επίσης: «Είναι φυσικό αποτέλεσμα της σιωπής της διεθνούς κοινότητας και της αμερικανικής υποστήριξης». 

Ο Μπελάλ Σομπάκι, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Χεβρώνας, δήλωσε στο Al-Monitor ότι το Ισραήλ ήθελε, μέσω της επιχείρησης στη βόρεια Δυτική Όχθη και της εκστρατείας που τη συνόδευε στα μέσα ενημέρωσης, να δοκιμάσει τις διεθνείς και περιφερειακές αντιδράσεις.

«Εάν η αντίδραση αυτή είναι ελάχιστη, θα συνεχίσει την πολιτική του στη Δυτική Όχθη σε μεγαλύτερη κλίμακα και με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε ο Σομπάκι. «Στο επόμενο στάδιο, το Ισραήλ θα επιδιώξει να αδειάσει τις μικρές υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης από τους Παλαιστίνιους πολίτες για να επεκτείνει περαιτέρω τους οικισμούς. Θα εργαστεί επίσης για να μετατρέψει την ΠΑ σε ένα μεγάλο δημοτικό συμβούλιο που θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις των πολιτών και θα τερματίσει κάθε πολιτική φιλοδοξία ή σχέδιο που έχει».

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments