Διεθνή

Politico: Υπό πίεση ο Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό

Politico: Υπό πίεση ο Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Υποδέχεται Καζνέβ, Μπετράν στο Ελιζέ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν να διορίσει πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο – αλλά δεν υποχώρησε στις πιέσεις που δέχεται, σχολιάζει το Politico.

Αντ’ αυτού, o Γάλλος πρόεδρος θα έχει σήμερα (2/9) συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων το πρωί της Δευτέρας με τους πρώην προέδρους Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, τον Ξαβιέ Μπερτράν, ηγετικό στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, και τον πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της γαλλικής κυβέρνησης.

Μετά από εβδομάδες εμβάθυνσης της πολιτικής κρίσης, ο Μακρόν δέχεται αυξανόμενη πίεση – μεταξύ άλλων και από τους συμμάχους του – να διορίσει πρωθυπουργό, σχεδόν δύο μήνες αφότου το στρατόπεδό του ήρθε δεύτερο κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών πρόωρων εκλογών που προκήρυξε τον Ιούνιο.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ «λέει ότι δεν είναι υποψήφιος [για την πρωθυπουργία]. Αν του ζητηθεί θα το πράξει λόγω της αίσθησης του καθήκοντος, αλλά όχι με κάθε τίμημα», όπως δήλωσαν συνεργάτες του στο Politico.

Το Ελιζέ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να υποβάλει στο κοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025.

H αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου αν και έκοψε πρώτη το νήμα στις πρόωρες εκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κι ο Μακρόν αρνείται επίμονα να διορίσει την υποψήφιά της για την πρωθυπουργία, την 37χρονη Λουσί Καστέ.

Μπαϊρού: Απαιτείται γρήγορη λύση

«Η κατάσταση απαιτεί μια αρκετά γρήγορη επίλυση», δήλωσε την Κυριακή στη γαλλική τηλεόραση ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο ηγέτης του συμμαχικού με τον Μακρόν κεντρώου κόμματος Modem. Υποστήριξε την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του μετριοπαθούς Καζνέβ, που είχε εγκαταλείψει το 2022 τους Σοσιαλιστές διαμαρτυρόμενος για τη συμμαχία τους με την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Τα τελευταία 24ωρα το Ελιζέ προωθεί την ιδέα της αντικατάστασης του Ατάλ από τον Καζνέβ, με το επιχείρημα ότι είναι ένας από τους λιγοστούς πολιτικούς που θα επιβίωνε μιας πρότασης μομφής στην Εθνοσυνέλευση.

Στον απόηχο των άκαρπων συνομιλιών του Μακρόν με τις ηγεσίες των κομμάτων τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι σίγουρο ότι ο Καζνέβ θα διοριστεί πρωθυπουργός μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις στο Ελιζέ.

Παράλληλα, οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό ανεβάζουν τους τόνους μεταξύ του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θέλει να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους για να χρηματοδοτήσει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, και των δεξιών κομμάτων, τα οποία θέλουν να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες, καθώς η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά χωρών της ΕΕ που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

«Είναι καιρός να έχουμε μια διορισμένη κυβέρνηση. Δεν πρέπει να συμβάλλουμε στη θεσμική αστάθεια», δήλωσε την Κυριακή στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Γιαέλ Μπράουν Πιπέ, ο υποστηριζόμενος από τον Μακρόν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ο διορισμός του Καζνέβ δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα του Μακρόν, αναφέρει το Politico, καθώς η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Ολάντ διχάζει τους Σοσιαλιστές με ορισμένους να τάσσονται υπέρ και άλλους να επιμένουν ότι μόνον μια κυβέρνηση του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου νομιμοποιείται λόγω της πρωτιάς της στις εκλογές να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση για την έναρξη διαδικασίας αποπομπής του Μακρόν, λόγω της άρνησής του να διορίσει την Καστέ, αλλά θεωρείται δύσκολο να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στην Εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments