Οικονομία

Τα σχέδια Χάρις και Τραμπ και η επόμενη ημέρα των εκλογών για τη Wall

Τα σχέδια Χάρις και Τραμπ και η επόμενη ημέρα των εκλογών για τη Wall

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, businessdaily.gr, τα σχέδια Χάρις

Τα προγράμματα και των δύο προεδρικών υποψηφίων προβλέπουν πλήθος μέτρων στήριξης της ανάπτυξης, που θα ευνοήσουν το αμερικανικό χρηματιστήριο. Κίνδυνος η αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, θα είναι μια νίκη για το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη Ned Davis Research.

Η εταιρεία ερευνών ανέφερε σε report της ότι οι οικονομικές προτάσεις τόσο της υποψήφιας των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις όσο και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ θα τονώσουν και οι δύο την οικονομία.

«Με βάση τον ετήσιο μέσο όρο αυτών των περιορισμένων εκτιμήσεων, τόσο ο Χάρις όσο και ο Τραμπ θα έχουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 220 έως 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η Βενέτα Ντιμίτροβα, οικονομολόγος της NDR.

Μερικές από τις κύριες θετικές προτάσεις από τη Χάρις περιλαμβάνουν την επέκταση των φορολογικών περικοπών για τα νοικοκυριά που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως, την αύξηση του επιδόματος για παιδιά σε 3.600 δολάρια ανά παιδί και 6.000 δολάρια ανά νεογέννητο και την κατάργηση των φόρων εισοδήματος στα φιλοδωρήματα.

Για τον Τραμπ, οι θετικές οικονομικές προτάσεις περιλαμβάνουν την επέκταση των φορολογικών περικοπών για όλους, την αύξηση του επιδόματος για παιδιά στα 5.000 δολάρια ανά παιδί και την κατάργηση των φόρων εισοδήματος επί των παροχών κοινωνικής ασφάλισης για ηλικιωμένους. Ο Τραμπ υποστηρίζει επίσης την κατάργηση του φόρου εισοδήματος στα φιλοδωρήματα.

Τα πιθανά μέτρα τόνωσης από τον Τραμπ ή τη Χάρις θα είναι επιπλέον των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν πέσει στην αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Τέτοια κίνητρα θα συνδυαστούν με άλλες κρατικές δαπάνες που ήδη βρίσκονται στο στάδιο των υπογραφών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τις επενδύσεις στις υποδομές και τις θέσεις εργασίας, του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που αναμένεται να αποδώσουν περίπου 357 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσων κρατικών δαπανών μέσω 2031», είπε η Ντιμίτροβα και προσέθεσε ότι «ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αυτό συνεπάγεται έναν ούριο άνεμο στην οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές μετοχών το 2025».

Η πτώση του δολαρίου είναι επίσης πιθανή, ειδικά εάν το έλλειμμα των ΗΠΑ αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ένα ασθενέστερο δολάριο τείνει να αποτελέσει ουράνιο άνεμο για τα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών των ΗΠΑ.

Ενώ τα τρισεκατομμύρια δολάρια δυνητικών κινήτρων θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά για την οικονομία και το χρηματιστήριο, θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν μια νέα άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν θεσπιστούν οι γενικές προτάσεις για τους δασμούς του Τραμπ ή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της Χάρις, είπε η Ντιμίτροβα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι όλες αυτές είναι προτάσεις και το αν θα γίνουν νόμος εξαρτάται από το ποιο κόμμα θα κερδίσει το Κογκρέσο«Τελικά, η σύνθεση του Κογκρέσου, η οποία μπορεί επίσης να αλλάξει σε αυτές τις εκλογές, θα καθορίσει τη σκοπιμότητα αυτών των προτάσεων και μπορεί να λειτουργήσει ως έλεγχος στις δαπάνες και τις φορολογικές αλλαγές», είπε η Ντιμίτροβα.

Πηγή:businessdaily, Σοφία Ζαφείρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments