Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα στον κόσμο

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα στον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Προς το συμφέρον των ασθενών οι πρόσφατες αυξήσεις σε φάρμακα

«Στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισημαίνει πως οι πρόσφατες αλλαγές στις τιμές φαρμακοσκευασμάτων θα αποδειχθούν οικονομικά συμφέρουσες για τους πολίτες.

Μιλώντας για τις πρόσφατες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε:  «Δεν είπα ποτέ πως οι ασθενείς δεν θα επιβαρυνθούν από τις αλλαγές στις τιμές. Όμως η επιβάρυνση δεν θα υπάρχει υπό την έννοια ότι τα εν λόγω φάρμακα είτε δεν υπήρχαν στα φαρμακεία είτε ήταν σε πολύ μεγάλη έλλειψη. Ο λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν πολύ απλός. Στην Ελλάδα, από την εποχή του πρώτου μνημονίου πηγαίναμε τις τιμές μόνο προς τα κάτω. Ως αποτέλεσμα, μια μεγάλη κατηγορία παλιών φαρμάκων (πατέντα) έφτασαν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Είχαν φθάσει σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Η διαφορά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαώδης. Έτσι άρχισε να σταματά η παραγωγή φθηνών φαρμάκων, αφού οι έμποροι δεν είχαν κανένα περιθώριο κέρδους».

«Πρέπει να γίνει σαφές», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, «πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να είναι ακριβότερο από το εξωτερικό.  η Ελλάδα είναι η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα στον κόσμο. Δεν υπάρχει χώρα με φθηνότερα φάρμακα από την Ελλάδα. Και αναφέρομαι στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, την τιμή των οποίων την ορίζει το κράτος. Έμποροι αγοράζουν φάρμακα από την Ελλάδα και τα πουλάνε σε άλλες χώρες.

Τις αλλαγές που κάναμε στις τιμές των φαρμάκων τις κατανόησε πολύς κόσμος. Για παράδειγμα, ο κύριος Λουράντος μού έχει ασκήσει έντονη κριτική κατά το παρελθόν. Ο κύριος Λουράντος όμως υποστηρίζει πως η  τροποποίηση που κάναμε στις τιμές θα αποβεί υπέρ των ασθενών. Για παράδειγμα, στα 5 ευρώ ήταν το λίθιο. Στα 5 ευρώ ήταν η φθηνή τιμή. Το πήγαμε από τα 5 στα 7. Έτσι η εταιρεία αρχίζει να παράγει λίθιο και άρα ο ασθενής το βρίσκει με 7 ευρώ αντί για τα πενήντα ευρώ που χρειάζεται για το λίθιο στην περισσότερο ακριβή του εκδοχή».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «συνολικά αυξήθηκαν 500 φάρμακα. Τα 200 από αυτά είχαν αυξήσεις έως ένα ευρώ. Τα άλλα 200 από τα φάρμακα είχαν αυξήσεις έως 3 ευρώ και μόνο 20 φάρμακα αυξήθηκαν πάνω από 3 ευρώ. Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, όπως πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί, και το αποτέλεσμα είναι υπέρ των ασθενών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments