Πολιτική

ΔΕΘ: Μικρό καλάθι, μεγάλα σχέδια

ΔΕΘ: Μικρό καλάθι, μεγάλα σχέδια

Πηγή Φωτογραφίας: [371086] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι κύριες προτεραιότητες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα «κλειδώσει» το «πακέτο» των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τρεις τομείς στους οποίους πρόκειται να δοθεί έμφαση: τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την εξαγγελία πολιτικών που θα δώσουν τον τόνο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Ο βασικός άξονας των μέτρων που θα παρουσιαστούν είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, τη στιγμή που η ευρωζώνη επιστρέφει σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με σαφείς περιορισμούς. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ζωής και αναμένουν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η ακρίβεια, η αύξηση των εισοδημάτων, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό ζήτημα, η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους κατατάσσονται από την κυβέρνηση ως οι πιο σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο της τετραετίας. Έτσι, η στήριξη των νοικοκυριών, η αύξηση μισθών και συντάξεων, η διευκόλυνση της εύρεσης στέγης, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η στήριξη της οικογένειας θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το βήμα της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη βασική δέσμευση της κυβέρνησης για την αύξηση των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Από την αρχή του νέου έτους, προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και νέα αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 3%. Επιπλέον, η ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων θα προέλθει από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την καταβολή επιδόματος στήριξης στο τέλος του έτους για όσους δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διευκρινίσει τα κριτήρια για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος, εκτός από τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, στο τέλος του έτους. Αυτό το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με το ποσό να ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στα οικονομικά μέτρα, προγραμματίζονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης του ανέργου, και θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Με σκοπό τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά από μέτρα που θα ενισχύσουν την απασχόληση για άτομα κάτω των 30 ετών, άνω των 55, καθώς και για γυναίκες. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο δημογραφικό ζήτημα, προγραμματίζοντας μια σειρά μέτρων που θα συνθέτουν ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που θεωρείται ότι έχει αποκτήσει εθνικές διαστάσεις.

Στο οικονομικό πεδίο, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος παιδιού, προκειμένου να προσφερθεί ουσιαστική στήριξη στις οικογένειες που αποκτούν δεύτερο παιδί. Επίσης, θα υπάρξει δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις, παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που προσφέρουν παροχές σε εργαζόμενους με παιδιά, καθώς και επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες. Από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται επίσης η ανακοίνωση της εξίσωσης των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί.

Η στεγαστική κρίση, η οποία επιδεινώνεται, βρίσκεται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες, με τη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι μου» να αποτελεί τον κύριο άξονα των προγραμματισμένων παρεμβάσεων. Η διεύρυνση των κριτηρίων, που θα περιλαμβάνει και τις ηλικιακές ομάδες 40-50 ετών, καθώς και η αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως 40.000 ευρώ, με επιπλέον προσαυξήσεις για κάθε παιδί, αναμένεται να επιτρέψει σε επιπλέον 20.000 πολίτες να γίνουν δικαιούχοι του προγράμματος. Παράλληλα, το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» αναμένεται να προσφέρει στέγη σε περίπου 2.500 οικογένειες. Επίσης, αναμένονται μέτρα και κίνητρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα κλειστά ακίνητα, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή της παρουσίασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αναμόρφωση του τομέα της εκπαίδευσης, ο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών και η αναβάθμιση του ψηφιακού κράτους αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες, όπως τονίζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με στόχο τη σύγκλιση της χώρας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments