Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Η Θεσσαλία χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ»

Στέλιος Πέτσας: Η Θεσσαλία χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στέλιος Πέτσας: Η Θεσσαλία χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ»

Συνολικό σχέδιο Μητσοτάκη για να αποκτήσουν οι άνθρωποι ελπίδα

Στη ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εκτεταμένων έργων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας επιμένει ιδιαίτερα ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στην αντιπολιτευτική κριτική περί καθυστέρησης στην ανακοίνωση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, λέγοντας πως «αυτός ο χρόνος ήταν ένας εύλογος χρόνος προκειμένου να διαμορφωθεί το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης για τη Θεσσαλία, η οποία έχει πληγεί πάρα πολύ από το 2020, πρώτα από τον Ιανό, μετά από το σεισμό τον Μάρτιο του 2021, μετά ξανά από τον Daniel. Άρα χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο και αυτός ο χρόνος ήταν εύλογος. Το θέμα είναι αν σε αυτό το χρόνο έχουν λυθεί τα θέματα άμεσης αποκατάστασης, δηλαδή της στήριξης των πληγέντων – είτε μιλάμε για αγρότες, είτε για επιχειρήσεις, είτε για τα νοικοκυριά – και αν οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν κάτι καλύτερο. Επειδή επισκέφθηκα την περιοχή σχετικά πρόσφατα, τουλάχιστον στο κομμάτι του νομού Φθιώτιδας και στις αρχές του νομού Καρδίτσας, μπορώ να πω ότι τουλάχιστον στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που υπήρχε μια πολύ άσχημη εικόνα τους πρώτους μήνες, τα χωριά του Δομοκού ήταν, ενδεικτικά, γεμάτα πέτρες πριν από λίγους μήνες, δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν, βλέπω πως γίνεται μια σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Η κατάσταση πριν ήταν αποκαρδιωτική».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι», συνέχισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «πως περιμένω σήμερα κάποια στοιχεία να είναι ολοκληρωμένα για το κομμάτι της αποκατάστασης και για το σχέδιο ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Σίγουρα χρειάζονται πολύ μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όμοιά τους δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και δεκαετίες. Σίγουρα χρειάζονται διευθετήσεις για τη λίμνη Κάρλα. Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετεγκατάσταση κάποιων χωριών, ιδίως του χωριού της Μεταμόρφωσης, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο πριν από λίγες ημέρες και αναμένεται η τελική απόφαση των κατοίκων. Άρα, περιμένω να μπαίνουν όλα αυτά σε ένα παζλ, να το συμπληρώνουν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για τη Θεσσαλία. Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Επειδή κατάγομαι από τη Φθιώτιδα, το Δομοκό, ξέρω πολύ καλά τις περιοχές. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο σαν αυτό που περιγράφουμε τώρα και το οποίο αναμένουμε να ακούσουμε το απόγευμα από τον πρωθυπουργό και το οποίο δεν θα συνοδεύεται από επαρκή χρηματοδότηση. Θα είναι κάτι αναξιόπιστο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δείξει δείγματα αναξιοπιστίας. Επομένως, περιμένω ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και τους πόρους που θα το στηρίξουν, γιατί οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν ελπίδα.

​​Αναφερόμενος, ακόμα, στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επερχόμενη ΔΕΘ, ο κ. Στέλιος Πέτσας σημείωσε: «Εγώ είμαι υπέρ των στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε κοινωνικές ομάδες, που θα νοιώσουν αυτή την παρέμβαση, και όχι την προσπάθεια να προσεγγίσουμε πάρα πολλά κοινά με μικρές παρεμβάσεις εδώ και εκεί. Επομένως, πιστεύω πως θα χρησιμοποιηθούν σοφά τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού στις κατευθύνσεις που είναι συμβατές με την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική και τους στόχους της τετραετίας. Θυμίζω ότι ο μεγάλος στόχος αυτή την τετραετία είναι η αύξηση των εισοδημάτων γενικά στην οικονομία, ώστε να γίνουμε πραγματικά Ευρώπη, και όχι κατ’ όνομα. Επομένως, το θέμα έκτακτης φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του τέλους επιτηδεύματος τα χρόνια των μνημονίων, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να φύγει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments