ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική σύγκρουση ηγεσίας – Πολάκη
Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αμφισβήτηση του προέδρου από τον Παύλο Πολάκη και τους «87» να οδηγεί ή σε κάλπες ή σε νέα διάσπαση.
Το ηχηρό «παρών» Πολάκη δεν αφήνει περιθώρια για το πραγματικό μέγεθος της περιδίνησης στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμη και αυτό της τρίτης διάσπασης.
Στελέχη που ακολουθούν τον Παύλο Πολάκη εμφανίζονται έτοιμοι να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων αν η ΚΕ και ο κ. Κασσελάκης δεν πάρει απόφαση για εσωκομματικές εκλογές. Ήδη πολλοί μιλούν για μια διήμερη συνεδρίαση στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα και ακραίας πόλωσης.
Τα ζυγίζει ο Κασσελάκης Ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα που τον στηρίζει δείχνει να ποντάρει στους αριθμητικούς συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής.
Παρότι έχει ήδη δηλώσει έτοιμος «να ξαναμετρηθούμε στη βάση» προκαλώντας τους «87» να του φέρουν αντίπαλο, από το στρατόπεδο των προεδρικών επιμένουν να προκαλούν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους να καταθέσουν μομφή στην ΚΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω ή να παραδοθεί στην αμφισβήτηση, παραδεχόμενος δική του πολιτική απονομιμοποίηση και συμφωνώντας σε επανάληψη εκλογών.
«Όλα για όλα» από τον Πολάκη Η νέα ηχηρή παρέμβαση και η ευθεία αμφισβήτηση από τον κ. Πολάκη θεωρείται από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ καταλυτική για την εξέλιξη της εσωκομματικής τριπλής σύγκρουσης.
Με τη νέα του παρέμβαση αμέσως μετά τις γαμήλιες τελετές του ζεύγους Κασσελάκη – Μακμπέθ στα Χανιά, ο κ. Πολάκης επιχειρεί πρωτίστως να προλάβει κάθε απόπειρα της ηγεσίας να τον επαναφέρει στην ΚΟ, επιμένοντας να θέτει θέμα ηγεσίας και μάλιστα με τον πλέον σκληρό τρόπο, φωτίζοντας κυρίως την ανεπάρκεια του στενού πυρήνα συνεργατών του και της συμπεριφοράς του κ. Κασσελάκη με την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και του συντρόφου του. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ισχυρή αντιπολίτευση και τον σκοπό αυτό δεν τον εξυπηρετεί «η πολιτικη του ενος ανδρος αρχη που δεν εχει πολιτικο επιτελειο και σχεδιασμο, των ασυνδετων βιντεακιων στα σοσιαλ, της επίδειξης της προσωπικης ζωης ,των προσωπικων επιλογων και του πλουτου που ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ και οτιδηποτε σωστο εκφωνειται ως θεση γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!».
Διμέτωπος Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Πολάκης βάλλει και κατά των «87» καλώντας τους να μη διασπάσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μην αποχωρήσουν πριν τη μάχη της ΚΕ: «Ουτε τα σχεδια καποιων να φυγουν απο βουλευτες του Συριζα για να δωσουν την εικονα διαλυσης που χρειαζεται για να καρπίσουν τα σεναρια της «κεντροαριστερας της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ»!!!»
Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Πολάκης σπεύδει να προλάβει και τυχόν ταύτισή του με τους «87» και τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να περιχαρακώσει και να επιβάλλει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Mea culpa» Πολάκη για Κασσελάκη Οι πληροφορίες πάντως για την τακτική που θα επιλέξει για να αμφισβητήσει στην ΚΕ τον κ. Κασσελάκη είναι αντιφατικές.
Κυριακάτικο δημοσίευμα του Documento προανήγγειλε ως δεδομένη την μομφή από την πλευρά του στην ΚΕ.
Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida συγκλίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ο κ. Πολάκης δεν σχεδιάζει να κάνει μομφή με βάση τα σημερινά δεδομένα με την πίεση πάντως από τους φανατικούς υποστηρικτές του να είναι μεγάλη καλώντας τον να μην κάνει πίσω.
Μάλιστα, πολλοί περιμένουν να ακούσουν από τον κ. Πολάκη να αναγνωρίζει το λάθος του που στήριξε και για πολλούς ανέδειξε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη και να πει από το βήμα της ΚΕ το δικό του mea culpa.
Θα είναι μια ηγετική κίνηση εκ μέρους του, εκτιμούν οι πιστοί ακόλουθοί του, η οποία, σε συνδυασμό με την πολιτική πλατφόρμα που θα κατεβάσει στην ΚΕ, δεν θα αφήσει περιθώρια στον κ. Κασσελάκη να αποφύγει από το να του απαντήσει αν συμφωνεί με κάλπες ή θα τον προκαλέσει να κάνει μομφή.
Η σιγή Τσίπρα μέρος β’ Η ευθεία αμφισβήτηση Πολάκη πάντως απονευρώνει σύμφωνα με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και την έως τώρα τακτική του κ. Κασσελάκη, ο οποίος πίσω από τη γενική αμφισβήτησή του επιμένει να βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως παρατηρούν κορυφαία στελέχη, δεν μπορεί ο κ. Κασσελάκης να χρεώνει και τον Παύλο Πολάκη στον Αλέξη Τσίπρα και τον ευρωβουλευτή Νίκο Φαραντούρη, που δηλώνει «παρών» σε μια λυτρωτική διαδικασία προσφυγής στη βάση και τον Σωκράτη Φάμελλο, που θέτει και αυτός ζήτημα ηγεσίας και ήταν εκείνος που του έβαλε πλάτη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δείχνει ότι απέναντί του θέλει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, και για αυτόν τον λόγο κάλεσε σε συνέντευξή του τον πρώην πρόεδρο να σπάσει τη σιωπή του και να επαναλάβει την παρέμβαση του Συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας «αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές”. Καθαρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα», ανέφερε στην κυριακάτικη Real ο κ. Κασσελάκης.
Μόνο που για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να πάρει θέση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει δεχτεί και όλες αυτές τις επιθέσεις περί μαύρων χρημάτων στο κόμμα, με πρόσφατες τις δηλώσεις του αδερφού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κασσελάκη, ο οποίος τον καλούσε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.
Όπως δεν μίλησε πριν έναν χρόνο στην προεκλογική κούρσα της διαδοχής του, έτσι δεν θα μιλήσει και τώρα ξεκαθαρίζουν σε αυτή τη φάση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Plan b η μομφή Η μομφή στην ΚΕ στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη έπεται ως κίνηση τακτικής.
Η κατάθεσή της θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Κασσελάκης αλλά και από τις δυνάμεις που έχει συσπειρώσει γύρω του ο Νίκος Παππάς ο οποίος είναι ο μοναδικός σύμμαχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη ακόμη η εξασφάλιση ικανού αριθμού μελών στην ΚΕ ώστε να μπλοκαριστεί η πρόταση μομφής ή μια ψηφοφορία για προσφυγή στη βάση.
Ακόμη όμως και αν περάσει η μομφή, τότε το έκτακτο συνέδριο που είναι μπροστά θα αποτελέσει το νέο πεδίο σύγκρουσης και εκείνο που θα κρίνει τελικά αν το κόμμα θα οδηγηθεί σε κάλπες ή αν θα επικυρώσει τις αλλαγές που προκρίνει ο κ. Κασσελάκης και οι οποίες για παλαιά στελέχη και έμπειρα στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης αποτελούν αιτία πολέμου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας