Γεωπολιτικά

Τραμπ: “Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν το 3% για την άμυνα”

Τραμπ: “Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν το 3% για την άμυνα”

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν για να παρασχεθούν οι αναγκαίες ικανότητες, δήλωσε ένας πολιτικός ηγέτης του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, από την κατευθυντήρια γραμμή του 2% της συμμαχίας. Το Defense One ρώτησε τον Άνγκους Λάπσλεϊ, βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αμυντική πολιτική και τον σχεδιασμό, αν τα μέλη της συμμαχίας μπορούν να αντέξουν μια τέτοια αύξηση.

«Ναι», δήλωσε ο Λάπσλεϊ στο φόρουμ για την ασφάλεια GLOBSEC. «Νομίζω ότι μπορούν».

Πράγματι, είπε: «Δεδομένων των σεναρίων – απειλών που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τους περισσότερους Ευρωπαίους συμμάχους, οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά πάνω από το κατώτατο όριο του 2%, εάν πρόκειται να προσφέρουν τις αυξήσεις στις ικανότητες και τις καλύτερες, χρησιμοποιήσιμες, βιώσιμες ικανότητες που τους ζητάμε από τώρα».

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνουν ήδη τις αμυντικές δαπάνες. Φέτος, για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ έφτασε το όριο. Αλλά οι δαπάνες παραμένουν άνισες. Για παράδειγμα, η Πολωνία και η Εσθονία -και οι δύο στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ- διαθέτουν 4,1% και 3,4% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα, για την άμυνα, η Πορτογαλία δαπανά 1,6% και η Ισπανία μόλις 1,3%.

«Ανεβαίνουμε στο 3,7 σε μερικά χρόνια», δήλωσε ο Χάννο Πέβκουρ, υπουργός Άμυνας της Εσθονίας. «Ξέρω ότι είμαι πολύ αντιδημοφιλής όσον αφορά τους αγρότες», είπε, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες στην Πολωνία τον Μάιο για τις εθνικές αμυντικές δαπάνες. «Έχω πει… το 2% δεν είναι αρκετό. Θα έπρεπε να είναι 2,5 ή ακόμη και 3%».

Αλλά άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ σημείωσαν ότι η εθνική ασφάλεια εξαρτάται από περισσότερα πράγματα από τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι επίσης σημαντικό να επενδύσουμε στις αστυνομικές δυνάμεις, στην ασφάλεια των δικτύων και σε αυτό που ο στρατηγός Κρις Μπάντια, αναπληρωτής ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, αποκάλεσε «πολιτικούς τομείς», οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τις πληροφορίες και την επίγνωση του τομέα. Τέτοιες επενδύσεις επιτρέπουν τις επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων του ΝΑΤΟ και συμβάλλουν στην απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων και άλλων μη συμβατικών επιθέσεων.

«Δεν είναι μόνο το πώς θα… αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο βάσει του άρθρου 5. Είναι ακόμη περισσότερο ότι πρέπει να γίνουμε ως κοινωνία… πολύ πιο ανθεκτικοί», δήλωσε ο Μπάντια σε ένα άλλο πάνελ του GLOBSEC.

Η Άνα Ιζαμπέλ Ξαβιέ, υφυπουργός του υπουργού Άμυνας της Πορτογαλίας, υπογράμμισε τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιεί η χώρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη θαλάσσια άμυνα και τη συλλογή πληροφοριών, όπως η κατασκευή πλοίων πολλαπλών χρήσεων και περιπολικών σκαφών που έχουν πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

«Είναι γεγονός ότι η Πορτογαλία, αυτή τη στιγμή, δεν έχει φτάσει ακόμη το 2% του ΑΕΠ. Προσπαθούμε να το πετύχουμε το 2029. Αλλά νομίζω ότι όλες οι συζητήσεις που είχαμε είναι πολύ σαφείς σε ένα πράγμα. Δεν είναι μόνο το τι πραγματικά ξοδεύεις, αλλά και το πώς το ξοδεύεις», δήλωσε η Ξαβιέ.

Πηγή: Defense One, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments