Τον 62χρονο Τιερί Μποντέ, πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (Cese), αναμένεται τελικά να προτείνει ως πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως γράφουν σήμερα οι γαλλικές εφημερίδες. Στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του ο Μακρόν δέχθηκε χθες τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον κεντροδεξιό περιφερειάρχη στη βόρεια Γαλλία, Ξαβιέ Μπερτράν, αλλά φαίνεται πως οι δύο αυτοί πολιτικοί δεν είναι στις επιλογές του για την πρωθυπουργία, επιλέγοντας τελικά έναν μη κομματικό γραφειοκράτη, προερχόμενο από την κοινωνία των πολιτών και άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Φαίνεται μάλιστα ο Μακρόν στο πρόσωπο του Μποντέ να αναζητά έναν «δεύτερο Μακρόν» και γιατί όχι έναν υποψήφιο διάδοχό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2027.
Ο Μποντέ εξελέγη τον Μάιο του 2021 και για πέντε χρόνια πρόεδρος του Cese, που είναι τρίτο σημαντικότερο συνταγματικό όργανο της Δημοκρατίας, μετά την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.
Ο ρόλος του Μποντέ μέχρι τώρα ήταν να συμβουλεύει την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και συμμετέχει στην ανάπτυξη οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
Ο Τιερί Μποντέ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο σχολείο. Πρώτα καθηγητής στην ακαδημία Caen στη Νορμανδία το 1984, στη συνέχεια εντάχθηκε στη διεύθυνση του τμήματος Νεότητας και Αθλητισμού ως επικεφαλής του τμήματος Λαϊκής Εκπαίδευσης.
Σπούδασε οικονομική και κοινωνική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Paris 12 το 1996 και μεταπτυχιακά στον τομέα της «αμοιβαίας διακυβέρνηση» στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. Αφού ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής, ο Μποντέ εργάστηκε κυρίως στον τομέα της αλληλοβοήθειας. Πρώτα στη Mutuelle général de l’Éducation nationale (MGEN), στην οποία διετέλεσε πρόεδρος από το 2009 έως το 2017. Η πλούσια καριέρα και η προσφορά του, επιβραβεύτηκαν με τον τίτλο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας το 2012» και της «Λεγεώνας της Τιμής», τρία χρόνια αργότερα.
«Ευάλωτη δημοκρατία»
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μποντέ είχε αρκετές φορές την ευκαιρία να μιλήσει για διάφορα οικονομικά, κοινωνικά ή πολιτικά θέματα. Στην τελευταία παρέμβασή του μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έγραψε μάλιστα σε Δελτίο Τύπου του Cese: «Για άλλη μια φορά, αυτές οι εκλογές αποκάλυψαν τα βαθιά ρήγματα που διατρέχουν την κοινωνία μας. Δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. (…) Η δημοκρατία μας είναι ευάλωτη. Για να τη διαφυλάξουμε, πρέπει να ενεργήσουμε αποφασιστικά και να εμπλέξουμε πλήρως τους πολίτες και τους ενδιάμεσους φορείς».
Ως πρόεδρος του Cese, ο Μποντέ μίλησε επίσης για διάφορα κοινωνικά θέματα τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Μάρτιο, μοιράστηκε επίσης την «υπερηφάνεια» και τη «συγκίνησή» του στα κοινωνικά δίκτυα όταν συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα η οικειοθελής διακοπή της εγκυμοσύνης. Έχει επίσης μιλήσει σε πολλές περιπτώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, «έναν αγώνα που πρέπει να συνεχίσει να διεξάγεται με αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας» .
Τέλος, για το θέμα της εκπαίδευσης, που είναι προφανώς σημαντική για τον ίδιο λόγω του πρώτου του επαγγέλματος, ο Τιερί Μποντέ είχε δηλώσει στην αρχή του σχολικού έτους 2023: «Το σχολείο μας πρέπει να επιτρέπει την επιτυχία όλων και να ενθαρρύνει κάθε διαφορετικότητα».
Ενάντια στην ακροδεξιά
Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Μποντέ δεν είναι γνωστές, αν και οι συνεργάτες του λένε ότι είναι μια «διασταύρωση Γκωλικών και σοσιαλιστικών ιδεών, με ένα μόνο διακύβευμα: Ενάντια στη Λεπενιστική ακροδεξιά».
Τι θα πράξει η Αριστερά
Ο Μποντέ κάθε άλλο παρά άπειρος είναι πάντως στα εθνικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και ο στόχος του στο Μέγαρο Ματινιόν είναι να αναζητήσει μια «θεσμική πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τη δομή της κυβέρνησής του και την ατζέντα που θα διατυπώσει από κοινού φυσικά με τον Μακρόν.
Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τις σχέσεις του Μποντέ με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και αν θα καταφέρει να διεμβολίσει τουλάχιστον ένα τμήμα του, ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.
Η Αριστερά αξιώνει την αλλαγή πορείας σε σχέση με τον «Μακρονισμό» και έχει παραμείνει ως σήμερα ενωμένη, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τον ρόλο της ως ηγετικής κοινοβουλευτικής δύναμης. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει προτείνει την 37χρονη οικονομολόγο Λουσι Κάστέ για την πρωθυπουργία, συναντώντας πάντως την άρνηση του Μακρόν.
Ο Μποντέ φαίνεται τώρα να «γεννιέται» ως ένας νέος «Μακρόν» – υποψήφιος πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα είναι η τελευταία προσπάθεια του Μακρόν να διατηρήσει την εξουσία του, αγνοώντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Σίγουρα, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να πετύχει μια νίκη, αν καταφέρει να διασπάσει την Αριστερά. Ακόμη κι αν χρειαστεί να παραχωρήσει κάποια σημαντικά υπουργεία σε μετριοπαθείς σοσιαλιστές και Πράσινους. Αλλά χωρίς παραχωρήσεις στην «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν.