ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δια πάσαν νόσο; Ozempic, Wegovy μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα

Δια πάσαν νόσο; Ozempic, Wegovy μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Δια πάσαν νόσο; Ozempic, Wegovy μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα

Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει μείωση κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες ευεργετικές συνέπειες

Πληθαίνουν οι έρευνες που αποκαλύπτουν ευεργετικές συνέπειες των φαρμάκων Ozempic και Wegovy και πέραν της απώλειας βάρους. Μετά τις θετικές ενδείξεις για τη χρήση τους σε θεραπείες καρδιακών νοσημάτων και αρθρίτιδας, στην αντιμετώπιση της γήρανσης ή ακόμη και τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, τώρα μία νέα μελέτη δείχνει ότι ίσως μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19.

Άτομα που λάμβαναν ήδη θεραπεία με δόση 2,4 mg της ουσίας σεμαγλουτίδη – του δραστικού συστατικό του Ozempic and Wegovy της Novo Nordisk – είχαν ίδιες πιθανότητες να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά 33% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Τα οφέλη της σεμαγλουτίδης

Η ίδια μελέτη υποδεικνύει επίσης ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως είναι η μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως επισημαίνει το CNBC.

Η μεγάλη μελέτη, η οποία προηγήθηκε της πανδημίας και συνέχισε να «τρέχει» καθόλη τη διάρκειά της, έγινε με τη συμμετοχή πάνω από 17.600 ατόμων που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και υπέφεραν από καρδιακές παθήσεις, αλλά όχι από διαβήτη.

Άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το JACC έδειξαν ότι η σεμαγλουτίδη βελτίωσε τα συμπτώματα που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, τη φλεγμονή και μια σειρά από άλλες λειτουργίες, ενώ μείωσε τους θανάτους μεταξύ ασθενών που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.

Τα ευρήματα αναμένεται δώσουν περαιτέρω ώθηση στη Novo Nordisk, η οποία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται στα ύψη, χαρίζοντάς την τον τίτλο της πιο πολύτιμης εταιρείας της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει πάντως διεθνώς ανταγωνισμό από εταιρίας όπως η αμερικανική Eli Lilly.

Η απώλεια βάρους ως… παρενέργεια

Η ανακάλυψη νέων πλεονεκτημάτων της σεμαγλουτίδης θα μπορούσε να καταστήσει το φάρμακο διαθέσιμο για περαιτέρω χρήσεις.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale και εκδότης του JACC, Harlan Krumholz, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αρχίζω να σκέφτομαι την απώλεια βάρους σχεδόν ως… παρενέργεια. Εννοώ ότι αυτά τα [φάρμακα] προάγουν πραγματικά την υγεία». Πρόσθεσε, «Σκεφτόμουν κυρίως τα οφέλη τους για την καρδιομεταβολική υγεία… αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί με τους οποίους η [σεμαγλουτίδη] μας κάνει πιο υγιείς και κατά κάποιο τρόπο αυτό υποδηλώνει ότι μας βοηθά να αντισταθούμε στις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας».

Ωστόσο, ο Krumholz σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις επιπτώσεις της σεμαγλουτίδης.

Υπάρχουν σίγουρα και αρνητικές παρενέργειες, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα. Μια μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ φέτος διεπίστωσε ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για μια σπάνια οφθαλμική νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments