Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Τα προειδοποιητικά μηνύματα για την κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις: Τα προειδοποιητικά μηνύματα για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γιατί ανησυχεί το Μαξίμου.

Το κυβερνών κόμμα διαβάζει προσεκτικά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και επικεντρώνεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ένα τμήμα ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία το 2023 έχει πλέον στραφεί είτε προς τους αναποφάσιστους είτε προς άλλα, κυρίως μικρότερα, κόμματα. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές απέχουν σχεδόν τρία χρόνια, είναι σαφές ότι στο Μαξίμου επιθυμούν να αποφευχθεί η αποσυσπείρωση.

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να κυμαίνεται στα επίπεδα των ευρωεκλογών, χωρίς να παρατηρούνται ενδείξεις ανάκαμψης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ ανέρχεται στο 21,6%, ενώ με την αναγωγή φτάνει το 27,7%. Αν και η διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει σημαντική (το ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται δεύτερο και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος), δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσκόπηση της Interview έδειξε ότι το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είχε υποχωρήσει στο 22%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στο 31,2%. Τώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν και τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου για να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα σχετικά με την πολιτική κατάσταση.

Ένα τμήμα ψηφοφόρων φαίνεται να στρέφεται προς μικρότερα κόμματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία για την πιθανότητα αύξησης της αντισυστημικής ψήφου. Στο στρατόπεδο της ΝΔ παρακολουθούν κυρίως τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά, τα οποία είχαν σημειώσει καλή επίδοση και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η απογοήτευση φαίνεται να κυριαρχεί, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις και την Κατερίνα Κοκκαλιάρη από το “Έθνος”. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει ένα θετικό αφήγημα και να υποστηρίξει ότι τα δύσκολα σχετικά με την ακρίβεια ανήκουν στο παρελθόν, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων δεν πείθεται. Ενδεικτικό είναι ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, το 63,8% των συμμετεχόντων απάντησε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «αρκετά/πολύ κακή», το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο, σε σύγκριση με το 56,3% τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Ταυτόχρονα, στην έρευνα της Interview, το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική δράση, ενώ μόλις το 19% εκφράζει θετική γνώμη. Όσον αφορά τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή με ποσοστό 29,1%, ακολουθούμενη από τις τιμές της ενέργειας και τα επίπεδα μισθών και εισοδημάτων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να αποδώσει καρπούς μια εκστρατεία προσέγγισης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και για να ενισχυθεί η στήριξη από τη γαλάζια εκλογική βάση. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι η διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει μεγάλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments