Πολιτική

Κυβέρνηση: Το σχέδιο για ανεργία και τόνωση των εισοδημάτων

Κυβέρνηση: Το σχέδιο για ανεργία και τόνωση των εισοδημάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Βασική προτεραιότητα η επαναφορά της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η επιστροφή της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, η συνεχής αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρώτη αύξηση των μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια και η ενίσχυση των συντάξεων αποτελούν τον «καμβά» στον οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, με την περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μέχρι το τέλος της τετραετίας. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει ευνοϊκή πορεία και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας το υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΡΓΑΝΗ, σχεδόν 500.000 περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Η κυβέρνηση τονίζει ότι αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό 21,6%, ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 31,3%.

Τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία και για τα επιμέρους στοιχεία, κυρίως όσον αφορά τους νέους και τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εργαζομένων σε αυτές τις κατηγορίες είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες και τους άνδρες.

Συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία, οι μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24,6%, δηλαδή 263.000 περισσότερες σε σχέση με το 2019, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι έως 24 ετών αυξήθηκαν κατά 28,9%, με 72.614 περισσότερους. Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση των μισθωτών άνω των 65 ετών, οι οποίοι υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας από 16.699 τον Ιούλιο του 2019 σε 33.118 τον Ιούλιο του 2024. Επιπλέον, 190.270 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που επιτρέπει την απασχόληση συνταξιούχων χωρίς περικοπή της σύνταξής τους.

Ιδιαίτερα, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό από 1.000 έως 1.500 ευρώ παρουσίασαν αύξηση 11,9%, ενώ εκείνοι που αμείβονται με ποσά άνω των 1.500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,1%. Σήμερα, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με μισθό έως 1.000 ευρώ ανέρχεται στο 54,3%, μειωμένο από 69,3% τον Ιούλιο του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υποδεικνύοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας κατά την τελευταία πενταετία αποδίδουν καρπούς. Επιπλέον, ανέφερε ότι γίνονται συστηματικά βήματα για την επίτευξη του στόχου σύγκλισης με την Ευρώπη, τόσο όσον αφορά την αύξηση των θέσεων εργασίας όσο και των μισθών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι μέτρα όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αρχίζουν να αποδίδουν. Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι σχετικές πολιτικές θα συνεχιστούν.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027, στο τέλος της τετραετίας. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων είναι η πιο ουσιαστική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και μια απτή ένδειξη σύγκλισης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το προσεχές Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής στρατηγικής που θα εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.

Με στόχο τη διασφάλιση των δημοσιονομικών κανόνων που επανέρχονται στην ευρωζώνη και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη» για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, τις αλλαγές στη διαμόρφωση του ύψους του επιδόματος ανεργίας, καθώς και την αύξηση του επιδόματος παιδιού, με σκοπό την ενίσχυση των οικογενειών. Επιπλέον, θα αναφερθεί και στη συνέχιση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments