Πολιτική

Μητσοτάκης: Στα 3 δισ. ευρώ οι πόροι για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Μητσοτάκης: Στα 3 δισ. ευρώ οι πόροι για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Πηγή Φωτογραφίας: [371548] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Εάν η φυσική καταστροφή δεν έβρισκε την ελληνική οικονομία σε φάση δημοσιονομικής σταθερότητας τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους σε Παλαμά και Βλοχό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το τη Φαρκαδόνα, μία από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν πέρυσι από την κακοκαιρία «Daniel», όπου συναντήθηκε στο Δημαρχείο με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας και στη συνέχεια επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έγινε παράλληλα επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους στον Παλαμά, οι οποίο διαμαρτύρονταν για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, καθώς και από συγκεντρωμένους στον Βλοχό που ζητούν τη μετεγκατάσταση του χωριού τους.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα:

«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Ανασυγκρότησης, την Κίνηση Πολιτών Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας για την πρόσκληση, την οποία μου είχατε απευθύνει να βρεθώ σήμερα μαζί σας, σε μια μέρα η οποία έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει χτυπήσει τη χώρα μας.

Και θέλω να σας συγχαρώ πραγματικά για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίον προσεγγίσατε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που επηρέασε τις ζωές σας, για το γεγονός ότι δεν περιοριστήκατε, όπως θα είχατε κάθε δικαίωμα, σε μια στείρα άρνηση και διαμαρτυρία, αλλά προσήλθατε σε μια γόνιμη δημιουργική συζήτηση και έχετε αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως με τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος συντονίζει τα ζητήματα της στήριξης και της αποκατάστασης.

Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο εάν δεν έχουμε τις τοπικές κοινωνίες αρωγούς. Εσείς μας υποδεικνύετε λάθη, καθυστερήσεις, προτεραιότητες. Προφανώς αναφέρομαι στις προτεραιότητες, διότι μπορεί να θέλουμε πολλά αλλά ξέρουμε πάντα ότι οι πόροι είναι σχετικά πεπερασμένοι και έχει μεγάλη σημασία, εντός των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε, να ακούμε εσάς να μας προτάσσετε αυτά τα οποία είναι τα πιο σημαντικά.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία που έχουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το Δήμο αλλά και με τον κ. Περιφερειάρχη, την οποία θα τη χαρακτήριζα πραγματικά άριστη και σε τρέχοντα ζητήματα, τρέχουσες κρίσεις, αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα.

(…) Θέλω να έχετε μια αίσθηση του συνόλου των πόρων που δαπανούμε και θα δαπανήσουμε για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments