Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Γιορτάζει τα 50ά του γενέθλια με φόντο την εσωκομματική κούρσα

ΠΑΣΟΚ: Γιορτάζει τα 50ά του γενέθλια με φόντο την εσωκομματική κούρσα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//ΠΑΣΟΚ: Γιορτάζει τα 50ά του γενέθλια με φόντο την εσωκομματική κούρσα

Επέτειος σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών - Εκδήλωση στο Ζάππειο με χαιρετισμούς από Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο

Με μια μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει σήμερα τα 50α του γενέθλια, καθώς συμπληρώνεται μίσος αιώνας από την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος.

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου

(EUROKINISSI)

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 με κεντρικό προσανατολισμό – όπως αναφέρεται στην ιδρυτική του διακύρυξη – το τρίπτυχο: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Στις 17 Νοεμβρίου 1974 το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας λαμβάνοντας ποσοστό 13,58%. Τρία χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1977, αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ οι εθνικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 σηματοδότησαν την άνοδό του στην εξουσία.

Εκδήλωση στο Ζάππειο με χαιρετισμούς από Κ. Σημίτη – Γ. Παπανδρέου – Ευ. Βενιζέλο

Τα στελέχη και οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ θα τιμήσουν την 3η του Σεπτέμβρη στην εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στις 19.30 στο Ζάππειο, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία στις εκλογές της 6ης και 13ης Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία – αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο.

(EUROKINISSI)

Επέτειος σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών

Η 50η επέτειος από την ίδρυσή του κόμματος, βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς ο χρόνος για τις εσωκομματικές κάλπες ανάδειξης ηγεσίας μετρά αντίστροφα και η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων κορυφώνεται. Δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Open δείχνει τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται στην κούρσα με δεύτερο τον Χάρη Δούκα.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες μέρες, στις 9 Σεπτεμβρίου, οι επτά υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις 5.000 υπογραφές που απαιτείται να συγκεντρώσουν προκειμένου να πάρουν και επίσημα το χρίσμα για τις εκλογές.

Τα μηνύματα των διεκδικητών της ηγεσίας

Αν και οι διεκδικητές της ηγεσίας δεν επιθυμούν να προσδώσουν χροιά εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον σημερινό εορτασμό, στα πρώτα μηνύματά τους για την επέτειο δίνουν το στίγμα για το πώς οραματίζονται το μέλλον της παράταξης. «50 χρόνια δημιουργικής προσφοράς στην πατρίδα και τον λαό, μισός αιώνας αγώνων για μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, στην πρωτοπορία της Ευρώπης. 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι το μόνο κόμμα που διαθέτει την αξιοπιστία για να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας στη χώρα μας» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης με φόντο τη σημερινή επέτειο. «Τώρα που η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αποδρομή, δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα. Ο μόνος μου στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη παράταξη θα γίνει η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο» πρόσθεσε.

«Μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ;» είναι το κεντρικό μήνυμα του σποτ που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία Χάρης Δούκας. «50 χρόνια μετά την ίδρυσή μας, όλα αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία, η κοινωνική κινητικότητα, κινδυνεύουν. Είναι χρέος μας να υπερασπίσουμε και να ενισχύσουμε αυτά τα κεκτημένα» επισήμανε ο κ. Δούκας.

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε σε συνέντευξή του ο Παύλος Γερουλάνος. «Βλέπουμε τι συμβαίνει, πολιτικά, γύρω μας. Η ενότητα είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης ημέρας και ένας ή μία ηγέτης πρέπει να έχει την αξιοπιστία, την πείρα και το πολιτικό βάρος να τη διασφαλίσει. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο ΠΑΣΟΚ, υπηρετώ την ενότητα. Και αυτό θα κάνω και από τη θέση του Προέδρου, εφόσον με τιμήσουν με την ψήφο τους τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ» επισήμανε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος.

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη 1974 διοργάνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου. «Κινητοποιούμε δυνάμεις, ενώνουμε προσδοκίες, μαζί. Μαζί κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και μαζί θα το κάνουμε και πάλι κυβερνών» ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη δεν μπορεί να αποτελεί μια Πολιτική Επέτειο που απλά μας συγκινεί. Η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την πηγή έμπνευσης για μια νέα αρχή» τονίζει η υποψήφια για την προεδρία Νάντια Γιαννακοπούλου σε δήλωσή της. «Τώρα είναι η πιο μεγάλη ώρα. Η πιο μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως δύναμη της Σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρύθμισης, του πατριωτισμού και της  Κεντροαριστεράς, όπως πάντα ήταν, να αποτελέσει την δύναμη της ελπίδας και της νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» σημειώνει.

«Τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε ένα αναμνησιολογικό πλαίσιο και την ιστορική αναδρομή. Αυτό θα βόλευε, ίσως, όσους θέλουν να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ σε μουσειακό είδος και έκθεμα» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο έτερος υποψήφιος Μιχάκης Κατρίνης. «Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει στη καρδιά και στη ψυχή κάθε Έλληνα πολίτη. Να διαμορφώσει προγραμματικές δεσμεύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στους Έλληνες» τονίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments