Στοπ της κυβέρνησης στη φήμη ότι ο Δένδιας θα προταθεί για ΠτΔ
Πηγή Φωτογραφίας: [369711] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε χθες το αυτονόητο. Έκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και διέψευσε τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια.
Τα σενάρια είχαν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αφήσει αυτή την συζήτηση να ξεφύγει πέντε μήνες πριν κληθεί η Βουλή να αποφασίσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό.
«Είναι εξαιρετικά πρόωρη αυτή η συζήτηση και αντιπαραγωγική και θεωρώ ότι είναι και προσβλητική για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά.
Το ζήτημα άνοιξε με μεγαλύτερη ένταση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που δεν ήταν το επιθυμητό για τη ΝΔ και πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Το επιχείρημα αυτής της πρόωρης συζήτησης ήταν πως η κα Σακελλαροπούλου δεν λειτούργησε θεσμικά όταν ψηφίστηκε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «παίρνοντας ανοιχτά θέση σε ένα ζήτημα που δίχασε την ελληνική κοινωνία», όπως υποστήριζαν οι επικριτές της. Κάποιοι άλλοι έσπευσαν να προσθέσουν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «θα οδηγήσει στην επιλογή ενός προσώπου προερχόμενου από την κεντροδεξιά» για την θέση του ΠτΔ την επόμενη πενταετία. Τότε είχε παρέμβει, σε συνέντευξη του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «άκαιρη και προσβλητική την συζήτηση», προειδοποιώντας τα στελέχη της ΝΔ να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά με παρεμβάσεις τους, διότι θα υπήρχαν συνέπειες.
Τα σενάρια για τον Νίκο Δένδια Το όνομα του κ. Δένδια, ως μία πιθανή επιλογή του Πρωθυπουργού, βάζει σίγουρα περισσότερο αλατοπίπερο στην σχετική συζήτηση. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που διαθέτει μεγάλη δημοφιλία, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές μετρήσεις για τα μέλη της κυβέρνησης. Είναι ταυτισμένος με τον χώρο της κεντροδεξιάς και χαίρει εκτίμησης στην κομματική βάση της ΝΔ. Μοιάζει απίθανο να μην πάρει την θετική ψήφο όλων των κυβερνητικών βουλευτών. Στα υπέρ μίας τέτοιας υποψηφιότητας περιλαμβάνεται και το γεγονός πως δεν λειτουργεί διχαστικά όσον αφορά την αντιπολίτευση.
Βέβαια, η ονοματολογία που ακουμπά τον πυρήνα της κυβέρνησης, ειδικά σε μία περίοδο που επιχειρεί να κλείσει διάφορα κοινωνικά μέτωπα και θέλει να κάνει μία πολιτική επανεκκίνηση δεν βοηθά αυτή την προσπάθεια. «Ο κύριος Δένδιας είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της Κυβέρνησης, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή την στιγμή, ούτε επίσημη, ούτε ανεπίσημη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε συνολικά είναι σενάρια», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Δεδομένο είναι ότι αποφάσεις από τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν. Όπως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει καμία κρούση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και ο ίδιος δεν ξεκίνησε ή υποδαύλισε τέτοια σενάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ούτε επιδερμικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σκέψεις που θα αρχίσουν να ξετυλίγονται προς το τέλος του φθινοπώρου, ώστε να μετρηθεί πως τις εκλαμβάνουν οι πολίτες και να ζυγιστούν οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων. Σε αυτό το διάστημα θα έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται η κυβερνητική αντεπίθεση και θα έχει καταγραφεί η απήχηση της στο εκλογικό σώμα και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που προεξοφλούν οι περισσότεροι είναι πως εξαιρετικά δύσκολα η κα Σακελλαροπούλου θα έχει μία δεύτερη θητεία στην Ηρώδου Αττικού. «Όλα στην ώρα τους», όπως είπε και ο κ. Μαρινάκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας