Η επίσκεψη του Λαμ στην Κίνα αντικατοπτρίζει τη διπλωματική στρατηγική Βιετνάμ-Κίνας
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η επίσκεψη του Λαμ
Ο Γενικός Γραμματέας Το Λαμ Lam του Βιετνάμ επισκέφθηκε την Κίνα από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου. Πριν αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, ο Λαμ επισκέφθηκε το Λάος και την Καμπότζη λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος. Αυτό δείχνει ότι η θέση των γειτονικών χωρών απασχολεί πολύ τον Βιετναμέζο ηγέτη. Ειδικότερα, η πρώτη διεθνής επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Λαμ ως ηγέτη του Κόμματος αποτελεί συνέχεια των πλεονεκτημάτων στις σχέσεις Βιετνάμ-Κίνας που οικοδομήθηκαν από γενιές ηγετών των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Ο περιφερειακός προσανατολισμός του Ανόι συνεχίζει να επικεντρώνεται στις σχέσεις με το Πεκίνο και θεωρεί τη φιλία και την παράδοση ως θεμέλιο για τη θετική ανάπτυξη των δύο λαών μπροστά σε ένα ασταθές και προκλητικό διεθνές περιβάλλον.
Αντίθετα, από την πλευρά της Κίνας, μετά τη σύνοψη 10 ετών εφαρμογής της στρατηγικής της διπλωματίας της γειτονίας, η Κίνα έχει επιτύχει τις αναμενόμενες επιτυχίες. Με το σύνθημα «Κάνουμε τους γείτονες φίλους, έχουμε καλές σχέσεις με τις γύρω χώρες, εμπιστοσύνη και φιλία. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για το κοινό καλό», το Πεκίνο έχει οικοδομήσει ένα δίκτυο χωρών για την υλοποίηση της έννοιας μιας κοινότητας κοινού πεπρωμένου για την ανθρώπινη πρόοδο. Στο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, το Βιετνάμ έχει γίνει ο κορυφαίος έμπιστος εταίρος της χώρας, όπως αποδεικνύεται από τις τακτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ότι η χροιά της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Λαμ προέρχεται από την αμοιβαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική και των δύο χωρών. Ειδικά μετά την ένταξη του Ανόι στο πλαίσιο της κοινότητας του κοινού μέλλοντος και την καλή εκκίνηση μέσω της αυξημένης εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας.
Ωστόσο, η τρέχουσα διπλωματική στρατηγική του Βιετνάμ βρίσκεται σε διαφορετική θέση από ό,τι την προηγούμενη περίοδο. Σήμερα, το έργο των εξωτερικών υποθέσεων δεν δίνει μεγάλη έμφαση στην ιδεολογία και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, αλλά λαμβάνει ως θεμέλιο τα εθνικά συμφέροντα. Ειδικότερα, η διπλωματική στρατηγική θέτει σαφώς τρεις στόχους: Την εθνική ανάπτυξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη διεθνή θέση. Η ιεράρχηση των σχέσεων με την Κίνα απορρέει από την πραγματικότητα των αναγκών κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι η εστίαση στα πρόσφατα έγγραφα που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών είναι κυρίως στη διμερή οικονομική συνεργασία. Εξετάζοντας την κοινή δήλωση μεταξύ του Βιετνάμ και της Κίνας το 2023, έχει επιτευχθεί ένας άνευ προηγουμένου αριθμός εγγράφων συνεργασίας. Συμπεριλαμβάνονται 4 συμφωνίες για την πολιτική – διπλωματία, 4 συμφωνίες για την ασφάλεια – άμυνα και έως και 24 συμφωνίες που αφορούν την οικονομία – επενδύσεις. Πρόκειται για στρατηγική εμπιστοσύνη στο πνεύμα της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει στον κόσμο ότι η προτεραιότητα του Ανόι για το Πεκίνο δεν είναι μια πράξη εγκατάλειψης της πολιτικής της ισορροπίας, αλλά από την εμπιστοσύνη των δύο μερών, των δύο χωρών και των δύο λαών. Μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών υποθέσεων του Βιετνάμ ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Λαμ έρχεται την κατάλληλη στιγμή για το Βιετνάμ να επιβεβαιώσει και πάλι την εξωτερική στρατηγική διάταξη της σχολής της «διπλωματίας μπαμπού». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Λε Χοάι Τρουνγκ: «Η επίσκεψη επιβεβαιώνει τη σημασία και την ύψιστη προτεραιότητα των σχέσεων Βιετνάμ-Κίνας στην εξωτερική πολιτική». Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από την επιθυμία να ενωθεί με την Κίνα για την εδραίωση ενός ευνοϊκού εξωτερικού περιβάλλοντος και εξωτερικής θέσης και την αξιοποίηση των εξωτερικών πόρων για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από το ψήφισμα του 13ου Συνεδρίου του Κόμματος.
Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια εξομάλυνσης, οι σχέσεις Βιετνάμ – Κίνας έχουν σημειώσει ταχεία πρόοδο και γίνονται όλο και πιο βαθιές και ολοκληρωμένες σε όλους τους τομείς.
Τα επόμενα χρόνια, οι σχέσεις Βιετνάμ-Κίνας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που απορρέει από τα ακόλουθα πρακτικά κίνητρα.
Πρώτον, η επιθυμία να αποκατασταθεί η παραγωγή και να συνεχιστούν οι δίαυλοι εφοδιασμού μετά τη διακοπή της πανδημίας Covid-19 και την πολιτική Zero Covid που η Κίνα αφαίρεσε πρόσφατα. Η ενίσχυση του ανοίγματος των συνόρων και της συνδεσιμότητας των υποδομών είναι μια λύση για την προώθηση των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων και της τοπικής συνεργασίας, αποφέροντας τα περισσότερα πρακτικά οφέλη στους λαούς των δύο χωρών.
Δεύτερον, προέρχεται από μεγάλα βήματα στη διπλωματία. Από τη θέσπιση του πλαισίου της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2008 με το σύνθημα «16 λέξεις» και το πνεύμα των «4 αγαθών», οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε σταθερή τροχιά. Ειδικότερα, μετά την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα Νγκουγιέν Φου Τρονγκ τον Οκτώβριο του 2022 και την επίσκεψη στο Βιετνάμ του Γενικού Γραμματέα και Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον Δεκέμβριο του 2023, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν μαζί μια μελλοντική κοινή κοινότητα Βιετνάμ-Κίνας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις συνεργασίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπούι Θαν Σον δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο βαθύτερο, πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2024, ο κύκλος εργασιών εισαγωγών-εξαγωγών του Βιετνάμ με την Κίνα έφτασε τα 112,2 δισ. δολάρια, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο Βιετνάμ συνέχισαν την ταχεία αυξητική τους τάση, φτάνοντας τα 1,524 δισ. δολάρια. Εκτός από το οικονομικό πλεόνασμα, η νέα εστίαση του Βιετνάμ έγκειται στην προώθηση των επενδύσεων για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει την Κίνα με το Βιετνάμ, το οποίο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει.
Εκτός από τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Βιετνάμ-Κίνας σε νέα ύψη, οι δύο χώρες πρέπει να βρουν μια κοινή φωνή για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων σχετικά με την εδαφική κυριαρχία και τα ζητήματα της Ανατολικής Θάλασσας.
Πηγή: Modern Diplomacy, militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας