Γεωπολιτικά

Πώς το Ιράν ελίσσεται στην πυρηνική πολιτική με προκλητικότητα και στρατηγική

Πώς το Ιράν ελίσσεται στην πυρηνική πολιτική με προκλητικότητα και στρατηγική
Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, το Ιράν συνεχίζει να επεκτείνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, εκφράζοντας παράλληλα προθυμία για διπλωματική εμπλοκή σε μια προσπάθεια να “σκοτώσει” αρκετό χρόνο για να αποκτήσει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τυχόν μελλοντικές συμφωνίες με τους αντιπάλους.

Ο επικεφαλής του πυρηνικού τομέα του Ιράν, Μοχάμαντ Εσλάμι, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του σχεδιάζει να ολοκληρώσει και να θέσει σε λειτουργία δύο νέα πυρηνικά εργοστάσια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Εσλάμι έκανε τα σχόλια σε μια εγκατάσταση μετατροπής ουρανίου στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των βασικών ατομικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Τα φιλόδοξα έργα, δήλωσε ο Εσλάμι, εντάσσονται στο πλαίσιο του έβδομου αναπτυξιακού σχεδίου του Ιράν, το οποίο επινοήθηκε και υποστηρίζεται από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκιαγραφεί την ευρύτερη πυρηνική στρατηγική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τη συνολική εξωτερική πολιτική της.

Ο επικεφαλής των πυρηνικών δεν προσδιόρισε το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση των δύο εγκαταστάσεων, αλλά το έβδομο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο καλύπτει επίσης ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών στόχων, έχει οριστεί να ολοκληρωθεί έως το 2027.

Το Ιράν επιμένει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του κατασκευάζονται για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της επιστημονικής έρευνας για ιατρικά έργα. Ωστόσο, οι δυτικοί αντίπαλοί του και οι περιφερειακοί αντίπαλοί του, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αυξανόμενη καχυποψία, φοβούμενοι ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση ατομικών όπλων.  

Η προκλητική ανακοίνωση του Εσλάμι συνέπεσε με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα της συνεχιζόμενης κωλυσιεργίας του Ιράν απέναντι στις επιθεωρήσεις του παρατηρητηρίου και υπογράμμισε τη συσσώρευση εμπλουτισμένου ουρανίου από την Τεχεράνη κατά ανοιχτή παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.  

Η αντιπαράθεση των δύο εξελίξεων θα μπορούσε να δώσει μια γεύση της πολυεπίπεδης στρατηγικής που εφαρμόζει η Τεχεράνη για να περιηγηθεί με λεπτότητα τόσο στις εσωτερικές φιλοδοξίες όσο και στις εξωτερικές πιέσεις. 

Η έκθεση του ΙΑΕΑ σημειώνει ότι το απόθεμα του Ιράν σε εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο (καθαρότητας 60%) έχει φθάσει πλέον σε περίπου 164,7 κιλά, 22 κιλά πάνω από το επίπεδο που είχε καταγραφεί στην τελευταία έκθεση τον Μάιο.  

Η κλιμάκωση, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη άρνηση του Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης του εξοπλισμού παρακολούθησης και της απαγόρευσης εισόδου των επιθεωρητών σε ορισμένες εγκαταστάσεις. 

Οι ανησυχίες για την έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά του Ιράν έχουν επανειλημμένα τεθεί από τους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ από το 2018, όταν η Τεχεράνη άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, ως απάντηση στην αντιληπτή άρνηση των δυτικών υπογραφόντων να παράσχουν στην Ισλαμική Δημοκρατία την ελάφρυνση των κυρώσεων που ανέμενε από τη συμφωνία.  

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, παραμένει αισιόδοξος ότι μια επίσκεψη στην Τεχεράνη με τον νεοεκλεγέντα μετριοπαθή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν θα μπορούσε να δημιουργήσει «ρευστό, εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει γρήγορα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Οι πολιτικοί ελιγμοί του Χαμενεΐ 

Η επιμονή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν να αυξήσει τις πυρηνικές ικανότητες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.  

Προβάλλοντας την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της πυρηνικής ισχύος, ο Χαμενεΐ έχει αποδείξει ότι επιδιώκει να αποκτήσει μοχλό πίεσης σε τυχόν μελλοντικές συνομιλίες, ενώ παράλληλα συσπειρώνει την εγχώρια υποστήριξη επιδεικνύοντας προκλητική στάση απέναντι στους ξένους εχθρούς.  

Η προσέγγιση της προώθησης των πυρηνικών φιλοδοξιών ταυτόχρονα με τη διπλωματική στάση ήταν εμφανής στην ομιλία του Χαμενεΐ την περασμένη εβδομάδα. Συμβούλευσε τη νέα κυβέρνηση του Πεζεσκιάν να μην εμπιστεύεται τον εχθρό, μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είπε στους αξιωματούχους να κρατήσουν την πόρτα ανοιχτή για τη διπλωματία, λέγοντας ότι η αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη.  

Η επιλογή του Χαμενεΐ για υπουργό Εξωτερικών, ο Αμπάς Αραγκτσί -ένας έμπειρος διπλωμάτης και πρώην διαπραγματευτής που έχει ήδη αναδείξει τη νέα θέση του Ιράν στην αντιπαράθεση για τα πυρηνικά- εγκρίθηκε για τη θέση αυτή από το ιρανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Προσπαθώντας να παρουσιάσει τις πυρηνικές εξελίξεις του Ιράν ως μια νέα κανονικότητα για τη Δύση, ο Αραγκτσί έχει καταστήσει σαφές ότι το Ιράν βρίσκεται πλέον σε ένα διαφορετικό στάδιο, στο οποίο επιδιώκει την επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για τροποποιήσεις.

Η ευρύτερη στρατηγική του Χαμενεΐ φαίνεται να βασίζεται σε μια σειρά από βασικά στοιχεία, από την κωλυσιεργία στα αιτήματα της ΙΑΕΑ και την υποβάθμιση των διεθνών ανησυχιών έως τη διατήρηση μιας σκληρής στάσης μέχρι η παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει το πυρηνικό καθεστώς του Ιράν.  

Η ιρανική ηγεσία θα μπορούσε έτσι να θεωρηθεί ότι παίζει ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου, στο οποίο ο στόχος είναι να εξαναγκάσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, να προβούν σε παραχωρήσεις προτού συμφωνήσει σε οποιονδήποτε περιορισμό ή απαιτήσεις διαφάνειας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. 

Γνωστό μοτίβο τακτικής καθυστέρησης 

Η προσέγγιση του Ιράν συνδυάζεται επίσης με ένα παλιό παιχνίδι θανάτωσης του χρόνου για το μπρα ντε φερ. Με την πάροδο των ετών, η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει την τακτική της σταδιακής αύξησης των πυρηνικών δυνατοτήτων της, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε διαλείπουσες συνομιλίες που συχνά απέδωσαν περιορισμένη πρόοδο, αν απέδωσαν καθόλου.  

Στα μάτια της ιρανικής ηγεσίας, μια τέτοια στρατηγική επιτρέπει στην Τεχεράνη επαρκή χρόνο για να συνεχίσει την πυρηνική ανάπτυξη χωρίς να υπερβεί σαφείς κόκκινες γραμμές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση. 

Σε απάντηση στις εκθέσεις του ΙΑΕΑ, το Ιράν εφάρμοσε την ίδια στρατηγική, αμφισβητώντας τα ευρήματα και αμφισβητώντας τη νομιμότητα της εποπτείας του οργανισμού κατηγορώντας τον ότι υποχωρεί σε πολιτικές πιέσεις. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, έχει εκφράσει το άνοιγμά του για νέα πλαίσια και έχει υπογράψει τη μία περιοδική συμφωνία συνεργασίας μετά την άλλη.  

Η διεθνής κοινότητα τα τελευταία χρόνια διχάζεται όλο και περισσότερο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πρόκλησης που αποτελεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.  

Ενώ οι προσπάθειές της για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν μέχρι στιγμής προσκρούσει σε τοίχο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει προσεκτικά σε ανανεωμένο διάλογο με την κυβέρνηση Πεζεσκιάν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι δηλώσεις του Πεζεσκιάν σχετικά με την πυρηνική πολιτική δείχνουν μικρή διαφορά από τις πολιτικές του Χαμενεΐ για συνέχιση της τρέχουσας πορείας, εκτός εάν αντιμετωπιστεί σημαντική οικονομική ή στρατιωτική πίεση.

Με το Ιράν να πιέζεται από τις μακροχρόνιες πιέσεις των διεθνών κυρώσεων, η ηγεσία της χώρας φαίνεται επίσης να κατανοεί τη λεπτή γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να αποτρέψει τις εσωτερικές αναταραχές ενός πληθυσμού που είναι ήδη δυσαρεστημένος με την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, τους κοινωνικούς περιορισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Παρά ταύτα, η Τεχεράνη φαίνεται προς το παρόν ικανοποιημένη με το να περιμένει τον χρόνο της, να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνατότητες και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά σε ένα παιχνίδι με υψηλά στοιχήματα, όπου οι κανόνες παραμένουν σε συνεχή μεταβολή.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments