Διεθνή

ΗΠΑ: Διώξεις σε βάρος της ηγεσίας της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

ΗΠΑ: Διώξεις σε βάρος της ηγεσίας της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος έξι ηγετικών στελεχών της Χαμάς, μεταξύ των οποίων, ο τέως ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη και ο νέος ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ

Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη έγγραφα που πιστοποιούν την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος έξι ηγετικών στελεχών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς για «τρομοκρατία».

Τα έγγραφα, που φέρουν ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου, δείχνουν πως ασκήθηκαν διώξεις σε έξι ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του πρώην ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, και του νέου ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, τότε επικεφαλής της οργάνωσής της στη Γάζα, που θεωρείται εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Γιαχία Σινουάρ και άλλων ηγετών της Χαμάς αφορούν το ότι «σχεδίαζαν εκστρατεία μαζικής βίας και τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Οι επιθέσεις «των περασμένων τριών δεκαετιών» από τη Χαμάς είχαν αποτέλεσμα «να δολοφονηθούν και να τραυματιστούν χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στην επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.819 ανθρώπους, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή κaι έχουν εκτοπίσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους οι νεκροί ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο αντίκτυπος της υπόθεσης είναι κυρίως συμβολικός, σύμφωνα με τους Times of Israel, δεδομένου ότι ο Σινουάρ εκτιμάται ότι κρύβεται σε σήραγγες στη Γάζα και το αμερικανικό υπουργείο αναφέρει ότι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους εκτιμάται ότι είναι πλέον νεκροί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αναμένονται πρόσθετες ενέργειες στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας για τη στοχοποίηση της οργάνωσης με έδρα τη Γάζα.

Η Χαμάς χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 1997.

Οι διώξεις είχαν ασκηθεί από τον Φεβρουάριο για να δοθεί χρόνος στις ΗΠΑ ώστε να τεθεί υπό κράτηση ο Ισμαήλ Χανίγια. Ωστόσο, η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στις 31 Ιουλίου, καθώς και άλλες πρόσφατες εξελίξεις μείωσαν την ανάγκη για μυστικότητα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Associated Press πως δεν θεωρηθεί ότι οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για συμφωνία με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Σινουάρ ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καταζητούμενων του Ισραήλ. Εκτιμάται ότι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 11 μηνών σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα, και δεν είναι σαφές πόση επαφή έχει με τον έξω κόσμο. Μακροχρόνιος κρατούμενος, απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής.

Η απαγγελία κατηγοριών στη Χαμάς και στον Σινουάρ, ο οποίος κρύβεται, επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την παρακολούθηση της ομάδας, καθώς και να καλέσει άτομα που εκτιμά πως την υποστηρίζουν για καταθέσεις.

Δίωξη ασκήθηκε επίσης σε βάρος του Χαλέντ Μασάαλ, αναπληρωτή του Χανίγια με έδρα την Ντόχα. Η συγκεκριμένη δίωξη, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να πιέσει το Κατάρ, μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν σχέσεις με τη Χαμάς, να παραδώσει τους ηγέτες της, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments