Ναυτιλία

Sounion: Δεν είναι ασφαλές να ρυμουλκηθεί προς το παρόν, λένε οι ιδιωτικές εταιρείες

Sounion: Δεν είναι ασφαλές να ρυμουλκηθεί προς το παρόν, λένε οι ιδιωτικές εταιρείες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Sounion: Δεν είναι ασφαλές να ρυμουλκηθεί προς το παρόν, λένε οι ιδιωτικές εταιρείες

Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις

Δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον για την ώρα, η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου MV Sounion, που επλήγη από τους Χούθι, και που για 13η ημέρα φλέγεται. Το Sounion βρίσκεται αγκυροβολημένο 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την επιχείρηση «Ασπίδες», μέσα της επιχείρησης συνδράμουν από την 1η Σεπτεμβρίου προσφέροντας προστασία στα ρυμουλκά που πλέουν κοντά στο MV Sounion με στόχο να αποφευχθεί μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή.

Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις

Ωστόσο, οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη ρυμούλκηση γνωστοποίησαν ότι δεν είναι δυνατή για την ώρα η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς κρίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια η ρυμούλκηση. Ωστόσο, εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ από την 1η Σεπτεμβρίου τα μέσα της EUNAVFOR ASPIDES ασχολούνται με την προστασία των ρυμουλκών

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πηγές της «Ν», σε επιστολή της προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η γενική διεύθυνση Ναυτιλίας του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι, δορυφορική εικόνα που ελήφθη βραδινές ώρες της 29ης Αυγούστου 2024 από τις δορυφορικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), εντόπισε πιθανή διαρροή, μήκους περίπου 2,2 ναυτικών μιλίων. Η θέση της πετρελαιοκηλίδας ταιριάζει με τη θέση του πλοίου.

Επισημαίνεται ότι το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τις 29 Αυγούστου. Το “Sounion” σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ασπίδες” παραμένει αγκυροβολημένο χωρίς να παρασύρεται και να μην υπάρχουν ορατά σημάδια πετρελαιοκηλίδας. Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή ανέφερε επίσης ότι  θα προστατεύσει τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την επιχείρηση διάσωσης, που «πρόκειται να ξεκινήσει».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments