Πολιτική

Κυβέρνηση: Θα επιδιώξει την επανεκκίνηση μέσω ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Θα επιδιώξει την επανεκκίνηση μέσω ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [370224] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της ακρίβειας και τη βελτίωση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Είναι γενικά γνωστό τι θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να παρουσιάσει μια ΔΕΘ «δουλειάς», με στόχο να στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης τόσο στους πολίτες όσο και στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να διατηρηθεί η εγρήγορση, καθώς ο τελευταίος χρόνος δεν έχει εξελιχθεί όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, «αφαιρώντας» σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο από το 41% που πέτυχε στις εκλογές του 2023. Ενδεικτικό είναι ότι αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεν έχει γεμάτο πρόγραμμα, καθώς επιθυμεί να προετοιμάσει προσεκτικά την ομιλία του και να μεταφέρει το κατάλληλο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να «ξεκινήσει από την αρχή» εστιάζοντας σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι βραχυπρόθεσμος, με σκοπό να προσφέρει στοχευμένες παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ώστε να «κλείσει τρύπες» και να μειώσει την πιθανότητα για περαιτέρω αντιδράσεις και γκρίνιες, οι οποίες είναι συχνές σε δεύτερες θητείες. Οι νέες οικογένειες και οι συνταξιούχοι που έχουν πληγεί από την «προσωπική διαφορά» είναι δύο χαρακτηριστικές ομάδες που θα λάβουν μέτρα στήριξης.

Ο δεύτερος στόχος, εξίσου κρίσιμος, είναι να οικοδομήσει το αφήγημα των επόμενων τριών ετών με βάση τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αύξηση των μισθών που σχετίζεται άμεσα με την ακρίβεια –το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση– και η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των υποδομών αποτελούν τρεις κεντρικούς άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δει απτές βελτιώσεις μέχρι το τέλος του 2027, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τους πολίτες.

Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι, ξεκινώντας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αρχίζει μια «καθαρή τριετία», χωρίς εκλογές, κατά την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες μετρήσιμες μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα. Ο στόχος του μετασχηματισμού και της αλλαγής του μοντέλου αποτυπώνεται στις επικείμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, όπου θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο χορήγησής του, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνητρο για εργασία και να μην επιδοτείται η ανεργία. Επιπλέον, τα επιδόματα θα στοχεύουν πλέον στους πιο ευάλωτους και δεν θα είναι οριζόντια.

Ακόμη, θα εισαχθεί ένα νέο σχέδιο στέγασης, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες. Θα υπάρξει επίσης ρύθμιση της «προσωπικής διαφοράς» για τους συνταξιούχους που έχουν αδικηθεί. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα γίνουν «διορθώσεις» στις προϋποθέσεις ένταξης στο επίδομα ανεργίας, οι οποίες τροποποιήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να κλείσουν «παράθυρα» εκμετάλλευσης. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένα άτομα να εργάζονται για λίγους μήνες και στη συνέχεια να μεταβαίνουν στο επίδομα ανεργίας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν την αρχική βάση για την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση και να οικοδομήσει το κεντρικό της αφήγημα για το 2027, στηριζόμενη σε αυτές τις στοχευμένες αλλαγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments