Μαξίμου: Αναζητεί λύσεις απέναντι στη δημοσκοπική πτώση
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Στο «στοίχημα» της Θεσσαλονίκης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγει μπροστά και θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής του, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στην αλλαγή του κλίματος σε τμήματα της κοινωνίας.
Η διατήρηση των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης στα ίδια επίπεδα, τρεις μήνες μετά το απροσδόκητο 28% στις ευρωεκλογές, οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητήσει τρόπους για να ανατρέψει την κατάσταση.
Τα ποιοτικά στοιχεία που διαθέτει δείχνουν ότι η καθημερινότητα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις κυβέρνησης και πολιτών, επηρεάζοντας αρνητικά την αντίληψη για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της καθημερινότητας είναι η κύρια προτεραιότητα της πολιτικής της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό, οι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Με αυτά τα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που είναι είτε πιο δυσαρεστημένες είτε πλήττονται περισσότερο από ειδικές συνθήκες. Αυτές οι ομάδες αναμένεται να αναδειχθούν σε “πρωταγωνιστές” της φετινής ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Οι εξαγγελίες αυτές, αν και δεν θα έχουν τα χαρακτηριστικά υπερβολικής παροχολογίας, θα είναι σίγουρα συγκεκριμένες, στοχευμένες και κοστολογημένες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ηλικίας 30-50 ετών, καθώς και των 45-54 ετών, ομάδες που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και το κυβερνών κόμμα, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος, την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη της στέγασης και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, οι οποίες θα απευθύνονται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
Υπάρχουν επίσης επαγγελματικές κατηγορίες που, με συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοστά, έχουν απομακρυνθεί από τη γαλάζια παράταξη. Στόχος είναι να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, όπως συμβαίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παραβλεφθούν οι δημοσιονομικές παράμετροι ούτε θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Έτσι, η σύνθεση των κυβερνητικών μέτρων και η κατανομή τους στην κοινωνία είναι μια εξίσωση που αναμένεται να απασχολήσει το κυβερνητικό επιτελείο μέχρι την τελευταία στιγμή.
Όσον αφορά το πολιτικό μήνυμα, αυτό είναι ξεκάθαρο και σχετίζεται με τη δέσμευση και το σχέδιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και με την ολοκλήρωση της τετραετίας το 2027, οπότε θα αξιολογηθεί η συνολική αποτελεσματικότητα των έργων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας