ΣΥΡΙΖΑ: Γενικευμένη κρίση φέρνει το νέο όνομα
Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Οι αλλαγές που πρότεινε χθες ο επικεφαλής του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσαν μαζικό κύμα αντιδράσεων, μεταξύ άλλων και από μέλη του κόμματος που είχαν επιλέξει να μην πάρουν δημόσια θέση για τις εξελίξεις στο κόμμα ή να υποστηρίξουν ανοιχτά τη σημερινή ηγεσία.
Εκτός από τους «87», και βουλευτές που θεωρούνται «ουδέτεροι» και ανήκουν στην «γκρίζα ζώνη» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σε εκείνη την ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των «Κασσελίστας» και της «φρουράς Τσίπρα», έχουν εκφράσει ανησυχίες και επιφυλάξεις σχετικά με την αλλαγή ονόματος, την κατάργηση των οργανώσεων, καθώς και την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα, προκάλεσε αίσθηση η πρώτη δημόσια παρέμβαση του ευρωβουλευτή και πρώτου στη σταυροδοσία των Ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη. Σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, δήλωσε ότι «δεν πάει άλλο». Τόνισε ότι «το μεγάλο, κοινό μας σπίτι μπορεί και πρέπει να χωράει όλους, αρκεί να το σέβονται. Ωστόσο, κάποιοι δεν το σέβονται και το υπονομεύουν μέσω της απαξίωσης». Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε ότι «η κύρια ευθύνη ανήκει αναμφισβήτητα στην ηγεσία», η οποία, όπως είπε, έχει ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, προχωρά σε συνεχείς αλλαγές στρατηγικής και δημιουργεί εσωτερικούς εχθρούς, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη», πρόσθεσε, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους επέλεξαν να αποχωρήσουν, καθώς και σε εκείνους που «θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς και σε όσους απέχουν από την αναζήτηση λύσεων».
Παράλληλα, οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές από τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις και στους «Κασσελίστες», όπως φάνηκε από τις σημερινές τοποθετήσεις των κυρίων Παππά και Κόκκαλη.
Ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πως «δεν είμαι σίγουρος αν αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο σημαντικές. Ένα κόμμα που απλώς προσπαθεί να αλλάξει το όνομά του, διατηρώντας τις ίδιες δομές, ίσως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Θα προτιμούσα η δημόσια συζήτηση να εστιάσει στις αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας και οι υποψήφιοι βουλευτές μας δεν προέρχονταν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα μετασχηματισμού».
Ταυτόχρονα, ο νέος Αναπληρωματικός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε ότι «διαφωνώ με το προτεινόμενο όνομα», προσθέτοντας ότι «πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και μετά να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζω τις αλλαγές, αλλά με διάλογο».
«Ο πρόεδρος θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη και να υποβληθεί στην κρίση των μελών», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος «ισχυρίζεται ότι επικεντρώνεται κυρίως στα μέλη και επιδιώκει μια άμεση σχέση». «Αυτό που καταλαβαίνω από τις προτάσεις που παρουσίασε χθες είναι ότι έχει επιλέξει να δημιουργήσει ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα», πρόσθεσε. «Τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα προχωρήσει σε μομφή, αν θα απομακρύνει έναν βουλευτή για να ικανοποιήσει κάποιον άλλο, και πώς θα μοιραστεί η εξουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δημιουργούν σοβαρά πολιτικά και αξιακά ζητήματα», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι «ενισχύεται η άποψη ότι τώρα αποκαλύπτεται μια ατζέντα από τον Στέφανο Κασσελάκη για να αξιολογηθεί».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας